alternativna ruta

Ukrajina tvrdi da crnomorski izvozni koridor funkcionira unatoč ruskom napadu

09.11.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Ukrajinski alternativni izvozni koridor u Crnom moru funkcionira unatoč nedavnom ruskom napadu na civilno plovilo, rekao je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov u četvrtak

Ukrajinski dužnosnici su u srijedu rekli da je ruski projektil oštetio civilni brod koji je ploveći pod libijskom zastavom ulazio u crnomorsku luku u Odeškoj oblast, pri čemu je poginula jedna osoba, a ozlijeđene su četiri. Brod je navodno prevozio željeznu rudu do Kine.

"#Ukrajinski_koridor: pomorski promet prema (lukama) i iz luka velike Odeške (oblasti) se nastavlja", napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. Rekao je da je šest brodova s 231.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo luke u Odeškoj oblasti te da plove prema Bosporu u Turskoj.

"Pet brodova čeka ulazak u luke radi ukrcaja. Promet uzduž #Ukrajinskog_koridora se nastavlja unatoč ruskim sustavnim napadima na lučku infrastrukturu", dodao je Kubrakov. Rusija opetovano napada ukrajinsku lučku infrastrukturu otkako je napustila sporazum koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ukrajina je u kolovozu stvorila "humanitarni koridor" za brodove na putu prema afričkim i azijskim tržištima kako bi pokušala zaobići rusku blokadu kijevskog izvoza preko Crnog mora, uvedenu nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu 2022.

Viši poljoprivredni dužnosnik je kasnije rekao da će se rutu, koja prati ukrajinsku jugozapadnu crnomorsku obalu preko rumunjskih teritorijalnih voda do Turske, također koristiti za pošiljke žita. Kubrakov je rekao da je 91 brodova izvezlo 3,3 milijuna tona poljoprivrednih i metalnih proizvoda otkako je koridor otvoren u kolovozu.

Poljoprivredno udruženje UCAB je ovog mjeseca reklo da je izvoz ukrajinskog žita porastao za 15 posto na 4,8 milijuna tona u listopadu zahvaljujući novom koridoru.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'