NAPETO ZBOG BLOKADE

Ukrajina prekinula teretni promet s pobunjeničkim područjem

15.03.2017 u 16:57

Bionic
Reading

Ukrajinske vlasti u srijedu su prekinule sav teretni promet s pobunjeničkih područjem na istoku zemlje, formalizirajući postojeći željezničku blokadu koju su postavili ukrajinski aktivisti, izazvavši najgoru političku krizu u posljednjih godinu dana

Separatisti su preuzeli kontrolu nad nekim ukrajinskim tvrtkama na svome teritoriju nakon što su njihov ugljen i čelik zaustavljeni na pružnoj blokadi.

Napetosti su porasle zadnjih dana što je dovelo do sukoba između snaga sigurnosti i aktivista kojima su se priključili neki zastupnici u parlamentu. Aktivisti i volonteri blokirali su prugu i ceste kako bi zaustavili prijelaz dobara prema separatističkim područjima na istoku, u znak prosvjeda protiv ukrajinskih poslovnih ljudi koji trguju s proruskim pobunjenicima.

Blokada je pred predsjednika Petra Porošenka postavila dilemu: probiti je silom i izazvati šire unutarnje sukobe ili dopustiti da se nastavi što bi dovelo u pitanje autoritet središnje vlasti.

Predsjedničko vijeće za obranu i sigurnost uvelo je državnu blokadu teretnog prometa kako bi riješio problem neslužbene blokade koja, stoji u priopćenju vijeća, predstavlja "političku i društvenu prijetnju".

Zabrana će ostati na snazi dok pobunjenici ne vrate kontrolu nad ukrajinskim tvrtkama i ne ispune mirovni sporazum iz 2015., dodaje se.

Oduzimanje imovine na pobunjeničkom teritoriju najviše pogađa financijski i industrijski koncern u vlasništvu najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova.