MVP SLOVENIJE

'Ukopavanjem Hrvatska neće postići deblokadu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 15:13
  • Objavljeno 26.05.2009 u 15:03
Olli Rehn i Ivo Sanader

Olli Rehn i Ivo Sanader

Izvor: Reuters / Autor: -

Slovenija očekuje da će europski povjerenik Olli Rehn uvažiti njene amandmane na sporazum o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom arbitražom i žali što dosadašnje hrvatske izjave o slovenskim dopunama na Rehnov prijedlog ne pokazuju spremnost na 'kompromis koji bi zadovoljio obje strane', izjavio je u utorak glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic

LJUBLJANA - Europska unija ne funkcionira putem ultimatuma i pregovori ne mogu biti završeni na sredini tog procesa zato što je tako odlučila jedna strana, rekao je Balažic u vezi s izjavama hrvatskih dužnosnika da neće prihvatiti slovenske dopune na Rehnov prijedlog i da je njegov prijedlog bio ponuđen dvjema stranama kao konačan po načelu 'uzmi ili ostavi'.

Tako hrvatsko stajalište Balažic je nazvao 'ukopavanjem' u dosadašnje pozicije, što ne može dovesti do razrješenja spora i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

'U procesu dogovaranja nema smisla ukopavati se u neke pozicije. Dok sve nije dogovoreno između dvije, odnosno tri strane, ništa nije dogovoreno', rekao je Balažic u vezi s pozivima hrvatskih dužnosnika da hrvatska strana neće prihvatiti slovenske amandmane na Rehnov prijedlog, te poziva da se hrvatski pristupni pregovori s EU odmah deblokiraju ako se želi nastaviti s dijalogom.

Svojim dosadašnjim izjavama o slovenskim amandmanima hrvatska vlada izražava 'nespremnost na nastavak dijaloga', te 'nespremnost na kompromis koji bi bio zadovoljavajući za obje strane', rekao je Balažic, ustvrdivši da slovenski amandmani žele 'izbalansirati' izvorni Rehnov prijeldog.

Slovenija je protiv nastavka 'politike svršenog čina' na štetu Slovenije, rekao je Balažic, ponavljajući stajalište Ljubljane da je Hrvatska dokumentacijom koju je poslala Europskoj komisiji tijekom pristupnih pregovora 'prejudicirala' granicu, te da te dokumente treba povući ako želi da Slovenija povuče svoju suzdržanost u vezi s nastavkom pregovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi