NAPETO NA JUGU SRBIJE

Uklonjen sporni spomenik u Preševu

20.01.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Pripadnici srbijanske žandarmerije uklonili su u nedjelju ujutro iz središta Preševa na jugu Srbije sporni spomenik bivšim pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) koji su podigle lokalne vlasti i suborci OVPBM, a beogradski mediji izvješćuju da je akcija protekla bez izgreda

Srbijanski premijer Ivica Dačić je kazao kako je Srbija pokazala dovoljno strpljenja ali i poslala jasnu poruku o nužnosti poštovanja zakona, dok lokalni albanski dužnosnici ocijenjuju da je riječ o 'povijesnom danu' jer je Srbija dala povod Albancima da proglase teritorijalnu autonomiju na jugu Srbije.

Premijer Dačić, koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova, izjavio je da su pripadnici žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu po nalogu ministarstva pravosuđa, nakon što su istekli svi zakonski rokovi koje je Beograd dao lokalnoj vlasti da sama ukloni spomenik.

'Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da nitko nije jači od države', rekao je Dačić agenciji Tanjug.

'Uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu je iznuđena odluka države Srbije', izjavio je zamjenik premijera i ministar unutarnje i vanjske trgovine Rasim Ljajić te ocijenio da se zbog te odluke vlade ne očekuje destabiliziranje prilika u tom dijelu Srbije, već da svi 'spuste loptu' i nastave rješavati svakodnevne probleme.

Kako izvješćuje radio B92, jedini od vođa Albanaca koji je bio jutros u Preševu Orhan Rexhepi, bivši zapovjednik OVPBM, novinarima je rekao da se radi o 'povijesnom danu' jer će Preševo i Bujanovac postati dio Kosova, te da se zahvaljuje Srbiji što je dala povod da se albanski zastupnici tri općine s juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji.

U televizijskim izvješćima navodi se da je akciju uklanjanja spomenika osiguravalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije u nazočnosti zapovjednika žandarmerije Bratislava Dikića, načelnika Policijske uprave u Vranju Slađana Velinovića i zapovjednika policijske postaje u Preševu Avdija Bajramija

Spomenik poginulim pripadnicima OVPBM postavljen je studenom 2012. godine, a vlasti u Beogradu dale su rok da mora biti uklonjen do 17. siječnja, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu. Lokalne vlasti retroaktivno su donije odluku da se spomenik podigne i najavile prikupljanje dokumentacije za njegovo legaliziranje.


Čelnici lokalnih Albanaca su se u povodu krize zbog spomenika u međuvremenu sastali i s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, a udruga veterana bivše OVPMB je predložila da spomenik bude premješten iz središta grada u dvorište lokalne džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj je prijedlog, kako su izvjestili kosovski mediji, stigao iz Prištine i Tirane.

'Vlada Republike Srbije ocjenjuje da je uklanjanje spomenika ekstremistima doprinos zajedničkom životu i država će i ubuduće odlučno provoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji', navodi se u jutrošnjem priopćenju srbijanske vlade.

Tjekom dana u Preševu se očekuje sastanak vođa svih šest političkih stranaka Albanaca s juga Srbije.