RIJEKE U OPADANJU

Ukinuto izvanredno stanje obrane od poplava na Neretvi

05.12.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Po informacijama Hrvatskih voda jutros je ukinuto izvanredno stanje na slivnom području Korčula - Neretva na dionicama More - Opuzen i Opuzen - Metković, ali su na snazi redovite mjere obrane od poplava za navedene dionice, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vodostaj Neretve u 10 sati u Metkoviću je bio 312 centimetara, u Opuzenu 208 centimetara, s tendencijom daljnjeg pada, a razina mora na ušću Neretve jutros je bila 84 centimetra,

Vodostaj rijeke Novčice i Bogdanice opadaju te su jutros ukinute mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama. Vodostaj rijeke Like u posljednjih nekoliko sati miruje. I dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na slivu rijeke Like. Prometnice na području Ličkog Novog, Bogdanice i Kolakovca su sada prohodne. Radi vode na cestama nije moguć promet na lokalnim prometnicama u Gornjem i Donjem Kosinju, Kosinjskom Bakovcu i Lipovom polju. Za opskrbu stanovništva i njihovo prevoženje na raspolaganju je šest čamaca. Na terenu su i dalje pripadnici sustava zaštite i spašavanja.

Tijekom noći vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca bili su u porastu, kao i razina voda u retencijama Mokro i Lonjsko polje. Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave bili su u daljnjem opadanju. Rijeka Una na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici dosegla je jučer ujutro maksimum od 431 cm, od kad je u opadanju. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave za rijeku Unu - Hrvatska Kostajnica, za rijeku Savu - Jasenovac i retenciju Lonjsko polje - vodomjer Šašna Greda.

Tijekom dana očekuje se blagi porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, a vodostaji rijeke Une bit će u opadanju, izvijestio je DUZS.