RATNI ZLOČIN U LIČKOM OSIKU

Ukinuta presuda Srbima koji su ubili srpsku obitelj

06.01.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su četvorica optuženih pripadnika MUP-a tkz. Krajine i TO Teslingrad (kako se za okupacije zvao Lički Osik) za ubojstvo obitelji Rakić u Ličkom Osiku 1991. bili osuđeni na po 12 godina i naložio ponovno suđenje pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, javlja beogradski B92.

Na optuženičku klupu ponovno će sjesti Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić, kojima je odlukom Prizivnog suda pritvor produžen do daljnjeg.

'Prema nalaženju Prizivnog suda u Beogradu prvostupanjski sud je učinio bitnu povredu odredbi kaznenog postupka koja vodi obveznom ukidanju prvostupanjske presude', navodi se u obrazloženju odluke, ali se ne donose detalji o tome koje su odredbe i na koji način prekršene.

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti ovu četvorku da su ubili petočlanu obitelj Rakić 'zbog sumnje da posjeduju radio stanicu i da surađuju s hrvatskim oružanim formacijama'. U optužnici se navodi da ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju te njihovu djecu Dragana, Milovana i Radmilu.

U noći između 20. i 21. listopada 1991., navodi se u optužnici, optuženi su prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno tijelo i vikendicu. Nekoliko dana kasnije su ubili i ostale članove obitelji Rakić: Maneta, Dragana, Milovana i Radmilu koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame 'Golubnjača', usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.