ODVJETNICA DRENŠKI LASAN:

'Ukidanje odredbi ZKP-a utjecat će na pravni sustav i demokratizaciju'

19.07.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja je s još nekoliko kolega tražila ocjenu ustavnosti Zakona o kaznenom postupku (ZKP), ustvrdila je danas da će ukidanje 43 odredbe tog pravnog akta imati velik utjecaj na pravni sustav i znanost, ali i na ukupni proces demokratizacije, čije je temeljno načelo poštivanje vladavine prava

'Nakon što 10 posto odredbi jednog od temeljnih zakona nije prošlo temeljnu kontrolu ustavnosti zakonodavac se mora zapitati u kojem smjeru dalje želi i treba ići', izjavila je Drenški Lasan Hini, izražavajući zadovoljstvo što je najviše pravosudno tijelo udovoljilo njenu zahtjevu i osporilo neke odredbe spornog zakona.

Dodala je da Ustavni sud nikada nije u cijelosti sagledavao neki zakon kao u ovom slučaju, s obzirom da je ZKP, čije su izmjene izglasane prije četiri godine, podrazumijevao promjenu cijelog pravnog sustava.

'Odluka Ustavnog suda utjecat će na konkretne predmete i kazneno-pravnu znanost, no njene će posljedice uvelike osjetiti Sabor kao zakonodavac, državno odvjetništvo i u konačnici sudovi. Ona je bitna i za razvoj procesa demokratizacije jer je poštivanje zakona i načelo vladavine prava temelj demokracije', kazala je odvjetnica.


Ukidanje odredbi ZKP-a, međutim, nisu željeli komentirati ministar pravosuđa Orsat Miljenić i Državno odvjetništvo koje će u izmjenama zakona najvjerojatnije izgubiti dio ovlasti što su ih dobili uvođenjem tzv. državnoodvjetničke istrage stupanjem na snagu zakona 2009.

Za razliku od odvjetnice koja je dobila 'pravnu bitku' ukidanje 43 odredbe ZKP-a nisu željeli komentirati bivši i sadašnji predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Leo Andreis i Robert Travaš

'Dok ne vidim cjelovitu odluku Ustavnog suda ne mogu ništa komentirat', izjavio je Hini donedavni predsjednik HOK-a Andreis, podsjetivši da se krovna odvjetnička udruga pridružila zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji je uz Višnju Drenški Lasan podnijela odvjetnica Jasna Novak. Osim njih, na neusklađenost ZKP-a s Ustavom upozorili su odvjetničko društvo Nobilo, odvjetnici Laura Valković i Zrinko Zrilić te još jedan pojedinac iz Zagreba.

Podnositelji zahtjeva osporavali su ukupno 150 odredbi ZKP-a, a ustavni su suci djelomično ili u cijelosti ukinuli njih manje od trećine.

Ustavni je sud zaključio da je zakonodavac, među ostalim, temeljna ljudska prava i vrednote narušio zbog prejakih kritičkih zahvata u prava okrivljenika ili obrane, izjednačivši pritom dokazne radnje i prava obrane za najteža nedjela poput terorizma ili ona neznatna poput manje krađe.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da su ovom odlukom dane smjernice Saboru kako izmjenama zakona pomiriti interese efikasnog kaznenog progona, zaštite javnog interesa i nacionalne sigurnosti te poštivanja procesnih prava pojedinaca.