VREMENSKA PROGNOZA

Za vikend nas čekaju paklene vrućine, ali bit će i pljuskova - pogledajte gdje

07.07.2017 u 10:25

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će danas biti sunčano i vruće. Poslijepodne i navečer moguć je u unutrašnjosti jači razvoj oblaka uz pljuskove i grmljavinu koji lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab i ponegdje umjeren jugozapadni i jugoistočni, a na Jadranu zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 30 do 35 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHZM)

Prema biometeorološkoj prognozi, na Jadranu će kasnije tijekom dana biti ugodnije nego u unutrašnjosti. Tijekom dana DHZM svima preporuča slijediti naputke za zaštitu od vrućine, koja bi ponegdje u unutrašnjosti mogla djelovati na zdravlje i kod manje osjetljivih ljudi. Nužna je i zaštita od UV zračenja.

Vremenska prognoza za subotu gotovo je identična današnjoj. Sutra se očekuje pretežno sunčano i vruće, uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine u unutrašnjosti zemlje. Vjetar većinom slab, na Jadranu od sredine dana do umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura u subotu bit će većinom od 16 do 21, na Jadranu između 21 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C.

  • +10
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Ostale fotografije / Autor: ostale fotografije

Biometeorološke prilike u subotu bit će uglavnom razmjerno nepovoljne. Zaštita od vrućine i UV zračenja preporuča se svima, a osobito kroničnim bolesnicima i radnicima koji rade na otvorenom prostoru. Valja izbjegavati pretjerane aktivnosti jer će, osim u gorskim predjelima, i noću biti prevruće za dobar odmor, pa je kod mnogih moguće brzo umaranje, nervoza i slabija koncentracija.

Slične biometeorološke prilike bit će i u nedjelju, kada uz kronične bolesnike i radnike na otvorenom valja zaštititi starije osobe i malu djecu. I ljudi manje osjetljivi na vrućinu bi mogli patiti od nesanice, umora i razdražljivosti, pa nedjeljne aktivnosti valja svesti samo na neophodne i više se odmarati.