RACIJE U FRANCUSKOJ

Uhitili osumnjičenog za teroristički napad prije 10 mjeseci

15.12.2015 u 13:32

Bionic
Reading

Francuske vlasti privele su na ispitivanje bračni par koji se dovodi u vezu s terorističkim napadom na trgovinu hrane košer u Vincennesu prije deset mjeseci, a uhićen je i jedan muškarac kojeg se povezuje s napadima u Parizu sredinom prošlog studenog

Kako prenosi CNN izjavu glasnogovornika francuske policije, uhićen je Claude Hermant i njegova supruga koje se sumnjiči za ilegalno trgovanje oružjem, a postoji osnovana sumnja kako su upravo njih prodali oružje Amedyju Coulibalyju koji je napao supermarket Hyper Cacher u Vincennesu prilikom koje je terorist ubio policajca te još četiri taoca.

Napad na prodavaonicu hrane košer, podsjetimo, dogodio se nekoliko dana nakon što su islamistički teroristi napali redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u Parizu. Nakon upada u trgovinu specijalna policija pokrenula je akciju spašavanja taoca prilikom koje je poginuo jedan policajac, ali i sam terorist. Prema navodima francuske policije, Hermant se od siječnja ove godine nalazi u zatvoru u Lilleu zbog krijumčarenja oružja, a iako nema službenih potvrda o izravnoj pvezanosti Coulibalyja s bračnim parom, postoji sumnja kako je oružje pronađeno nakon napada na trgovinu teroristu pribavio upravo osuđeni Francuz.
 
U odvojenom slučaju jutros je uhićen i 29-godišnji muškarac kojeg se povezuje s nedavnim terorističkim napadima u Parizu. Više detalja o uhićenome francuska policija nije priopćila.