OTKRIVENO ZA ŠTO SE TERETI DESETORKU

Uhićeni general HVO-a: Ja neću za druge podmetati svoja leđa

04.11.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Nakon što je Sud BiH odredio jučer jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhićeni na području Orašja, jedan od njih, Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a, poručio je da 'on za druge neće podmetati svoja leđa', a s obzirom na odluku Suda o određivanju pritvora i tvrdnje tužitelja, poznato je i za što se tereti uhićene

Matuzovića je posjetio njegov odvjetnik Almin Dautbegović i za N1 televiziju kazao da je on bio taj koji je krio Srbe u atomskom skloništu: 'Praktički ih je branio od vojske koja je tu došla. Nije to bila klasična vojska, to su bili opasni ljudi koji nisu bili pod kontrolom. Đuro nema ništa s tim, on je te zločine sprečavao. Kaže - da se ovo dogodilo prije 10 ili 15 godina, mnogi bi Srbi došli svjedočiti u njegovu korist.'

'Neka za zločine odgovara onaj tko ih je počinio'

Upitan je li Matuzović žrtveno janje, kao što se spominje u pojedinim medijima, Dautbegović je odvratio: 'To ni ja ni on nismo rekli, ali se takav zaključak nameće sam po sebi. On je kazao - neka za zločine odgovara onaj tko ih je počinio. Ja neću podmetati svoja leđa za drugog. To su njegove riječi.'

Pritvor, kaže, nije bio očekivan i dodaje: 'On je u odličnom psihičkom stanju, imao je ranije tri infarkta. Pritvor je nepotreban.' Stoga je Dautbegović najavio žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru.

Zašto je uhićenima određen pritvor?

Razlozi za određivanje mjera pritvora za sve, podsjetimo, jesu ti da Sud vidi potencijalnu opasnost od bijega jer svi uhićeni imaju putovnicu BiH i Hrvatske te činjenicu da je moguć utjecaj na svjedoke koji bi u narednoj fazi trebali biti ispitani.

Uhićene, a to su: Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51), tereti se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Evo za što se tereti uhićene

Naime, N1 imao je uvid u odluku Suda o određivanju jednomjesečnog pritvora te se u rješenju navodi da je sigurnosna situacija u Orašju bila narušena u proljeće 1992. godine, kao i da je sredinom mjeseca travnja, prema izjavi Svjedoka 1, došlo do prekida nastave te je jedan broj djece napustio školu i samo mjesto Orašje. U tom periodu se stvara atmosfera koja će nagovijestiti budući napad na srpsko stanovništvo općine Orašje, o čemu, kako se navodi u prijedlogu, u svojoj izjavi govori Svjedok 2.

U daljnjem obrazloženju postojanja osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret tužiteljstvo u dostavljenom prijedlogu navodi da su se na putnim pravcima koji su iz Orašja vodili prema dijelovima teritorija, a koji su bili naseljeni srpskim stanovništvom, nalazili punktovi HVO-a, te da na taj način nije dozvoljen izlaz s područja općine Orašje srpskom stanovništvu koje do početka svibnja 1992. godine nije uspjelo pobjeći s područja općine Orašje pod komandom HVO-a, a o čemu govori Svjedok 3.

Također, tužitelj navodi da iz iskaza svjedoka proizlazi osnovana sumnja da je 9. svibnja 1992. godine od strane pripadnika Vojne policije pod komandom Pere Vincetića i pripadnika PS-a Orašje, koje je na raciji predvodio zapovjednik PS-a Orašje Marko Dominković, a sve po naredbi zapovjednika 106. br. HVO-a Đure Matuzovića, izvršena racija u selu Bukova Greda, kao jedinom mjestu s većinskim srpskim stanovništvom pod kontrolom HVO-a Orašje. Njihovi pripadnici, nakon što su skupili svo srpsko stanovništvo sela pred mjesnom trgovinom, odvajaju pojedine muškarce i vrše njihovu likvidaciju.

Tom prilikom su ubijeni Marko Maksimović, Mićo Gavrić, Zoran Maksimović, Lazar Vasiljević, Drago Cvijanović, Žarko Maksimović i Mišo Gavrić, maloljetan u vrijeme ubojstva. Žene vraćaju kućama, a sve zatečene muškarce, nakon zlostavljanja, uhićuju i sprovode u zatvoreničke objekte HVO-a u Orašju i Donjoj Mahali te ih zatvaraju.

Tužitelj navodi i zapovjednu izolaciju srpskog stanovništva od 11. lipnja 1992. godine, izdanu od zapovjednika 106. brigade HVO-a - Bosanska Posavina, Orašje, a dostavljenu Vojnoj policiji 106. brigade HVO-a, načelniku sigurnosti brigade i Stanici javne sigurnosti koji su bili zaduženi za izvršenje navedene zapovijedi, a tu je dužnost, prema navodima iz prijedloga, u navedenom periodu obavljao osumnjičeni Đuro Matuzović.