PUTINOV OBRAČUN

Uhićen Vladimir Jevtušenkov, nesuđeni investitor u Mljet

17.09.2014 u 21:42

Bionic
Reading

Dionice ruskog tehnološkog holdinga AFK Sistema potonule su za 30 posto u srijedu nakon uhićenja njezina vlasnika milijardera što budi zabrinutost da vlada kreće u obračun s oligarsima, a analitičari i poslodavci upozoravaju da će taj potez dodatno naškoditi već ugroženoj ulagačkoj klimi u Rusiji

Istražitelji su objavili kasno u utorak da je vlasnik Sisteme Vladimir Jevtušenkov u kućnome pritvoru osumjičen za pronevjeru i pranje novca u postupku prodaje naftne tvrtke Bašnjeft.

'Dovoljno je dokaza za sumnju da je Jevtušenkov sudjelovao u pranju pronevjerenog novca', objavila je agencija za istragu korupcije, prenosi agencija dpa.

Jevtušenkov, jedan od najbogatijih ljudi Rusije, odbacuje sve optužbe kao neutemeljene i najavljuje žalbu na kućni pritvor, prenose ruske agencije.

Slučaj je odmah potaknuo usporedbe sa sudbinom bivšeg ruskog milijardera Mihaila Hodorkovskog koji je proveo deset godina u zatvoru zbog sličnih optužba, a pušten je na slobodu u prosincu.

Jevtušenkovo uhićenje novi je udarac ruskoj investicijskoj klimi, ocijenio je Hodorkovski. Podsjetio je da je Rusija već opterećena sankcijama Zapada zbog uplitanja u sukob u Ukrajini i globalne recesije.

U intervjuu za dnevnik Vedomosti od srijede Hodorkovski je rekao da bi iza optužba mogao stajati naftni div Rosnjeft jer 'je Jevtušenkov odbio, nije želio dijeliti svoju imovinu'.

Nakon što je Hodorkovski bio uhićen njegova tvrtka Jukos je propala od čega je najviše koristi imao Rosnjeft. Glasnogovornik Rosnjefta odbacio je takve tvrdnje.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je svaka usporedba slučaja Jevtušenkov i Hodorkovski 'neutemeljena i neprimjerena'.

Jevtušenkov - nesuđeni investitor u Mljet

Hrvatskoj javnosti, piše Večernji list, Vladimir Jevtušenkov poznat je po najavi mogućih ulaganja u turističke objekte i sadržaje na Mljetu. Iako je pokazivao vrlo ozbiljne namjere, početkom ove godine objavio je da od ulaganja odustaje zbog neriješenih vlasničkih odnosa. On je zemljište kupio još prije deset godina, no tadašnjeg SDP-ova načelnika općine optužili su za pogodovanje ruskom tajkunu, što je izazvalo žestoke obračune između SDP-a i HDZ-a.


Za razliku od Hodorkovskog koji je gajio političke ambicije zbog čega je bio smetnja Putinu, Jevtušenkov je radio samo svoj posao u tišini, piše agencija Reuters.

Dodaje da je oligarh poput mnogih ruskih milijardera počeo poslovati 90-ih kada se državna imovina za 'sitan novac' dijelila ljudima bliskima vlasti. Posao u telekomu proširio je i vlasnik je najveće pokretne mreže MTS, koja je rasla brzo zahvaljujući njegovim vezama s tadašnjim moskovskim gradonačelnikom Jurijem Lužkovim

Godine 2009. stekao je 80 posto udjela u Bašnjeftu, proizvođaču nafte s ruskog Urala u Republici Baškortostan, koja je danas pod povećalom. Za godinu dana smijenjen je dugogodišnji direktor tvrtke, a Jevtušenkov je rekao da su i Putin i premijer Dmitrij Medvedev zadovoljni njegovim poslom.

Danas su šokirani u Bašnjeftu, ali i u Ruskom savezu industrijalaca i poduzetnika koji uhićenje tumače kao politički potez.

Jevtušenkov je također i prijatelj premijera Medvedeva i neki kremljolozi nagađaju da bi Jevtušenkovo uhićenje moglo biti posljedica razilaženja Putina i Medvedeva, no u prošlosti se predviđao Medvedevljev pad što se dosad nije obistinilo.

Barem su dvije strane jasne, napominje Reuters. Prva je da je unatoč izjavi Putinova glasnogovornika odluka o Jevtušenkovoj sudbini gotovo sigurno u predsjednikovim rukama, a druga – kakav god bio ishod, njegovo uhićenje zacijelo neće pomoći ulagačkoj klimi u Rusiji pogođenoj sankcijama.