NAKON ŠEST GODINA

Uhićen bjegunac iz slučaja Lora

25.09.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Četrdesetčetverogodišnji Miljenko Bajić, osuđenik u slučaju Lora, uhićen je jutros nakon šest i pol godina bijega

Bajića, bivšeg zapovjednika 72. bojne Vojne policije, splitska je policija uhitila jutros oko sedam sati u zaselku Bajići, u mjestu Žeževica kod Omiša. Očito je boravio u staroj kući koja pripada njemu ili članu njegove obitelji. Policija ga je ulovila na spavanju.

Bajić je u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Lori. Pretpostavlja se da će zbog toga tražiti ponovljeno suđenje. Nakon uhićenja Bajić je priveden u zatvor na Bilicama, a iz splitske su policije rekli da namjeravaju kazniti sve one koji su Bajiću pomagali u bijegu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske prije tri godine je potvrdio presudu splitskog Županijskog suda iz 2004. godine koji mu je zbog ratnog zločina nad civilima u Lori odredio zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Iz slučaja Lora još su samo dva osuđenika u bijegu i to Emilio Bungur i Tomislav Dujić. Krajem 2008. godine pravosudnim organima predao se Josip Bikić, koji je presudom Županijskog suda osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Za ratni zločin nad civilima u Lori bilo je sedam osuđenih osoba. Tomislav Duić, bivši zapovjednik zatvora u Lori i njegov zamjenik Tonči Vrkić osuđeni su na po osam godina zatvora, sedam godina zatvora je dobio Davor Banić, dok su Miljenko Bajić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić osuđeni na po šest godina zatvora.