BAHATI RETERIRAO

Uganda ukida smrtnu kaznu za gayeve?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 15:22
  • Objavljeno 27.04.2011 u 14:48
uganda naslovnica

uganda naslovnica

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Nakon dugih osamnaest mjeseci od prvog predlaganja, zastupnik ugandskog parlamenta David Bahati odlučio je povući svoj prijedlog prema kojem bi homoseksualnost u ovoj afričkoj državi bila kažnjavana smrću

U prvom prijedlogu zakona, kako ga je iznio zastupnik Bahati, smrtna kazna je bila predviđena za sve homoseksualce koji su HIV-pozitivni, kao i u slučajevima istospolnog silovanja.

David Bahati bio je malo milosrdniji prema gayevima koji bi bili osuđeni zbog 'homoseksualnih djela', pa bi njih poslao na doživotnu robiju. Takav drakonski zakon nastao je pod utjecajem američkih kršćanskih fundamentalista koji su prije dvije godine otvorili svoje misije u Ugandi, uz pomoć koje se uskoro počeo širiti val brutalne homofobije, a koja je kulminirala ubojstvom aktivista Davida Katoa

Bahatijev zakonski prijedlog je inače naišao na oštru osudu u međunarodnoj zajednici, a tim povodom oglasio se i američki predsjednik Barack Obama. Smatra se da zakon do sada nije izglasan baš zbog međunarodnog pritiska, s obzirom na to da Uganda, kao i mnoge afričke zemlje, ovisi o financijskoj pomoći Zapada.

Zakonski prijedlog trenutno je zaglavljen u parlamentarnom odboru za pravna pitanja, čiji je predsjednik izjavio da 'mnoge ljude brinu odredbe o smrtnoj kazni' te da će se time posebno pozabaviti u okviru svojih sjednica. David Bahati je pak odlučio prihvatiti odluku odbora ukoliko se izjasni za uklanjanje smrtne kazne.

Ipak, ostatak zakonskog prijedloga ostaje, a ukoliko on bude konačno izglasan u zakon, Uganda će se zasigurno naći u problemima. Kako sada stvari stoje, postoji mogućnost da se ugandski antigay zakon izglasa 12. svibnja, kad završava trenutna sjednica tamošnjeg parlamenta.

David Bahati se inače u medijima hvali 'da ne poznaje ni jednog zastupnika koji je protiv ovog zakona', a na svoje djelovanje gleda kao na 'zaštitu djece', koju – kako tvrdi – homoseksualci regrutiraju u školama.

U zaštiti djece je otišao toliko daleko da je predložio i sedam godina zatvora za svakoga tko gay osobi iznajmi sobu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi