NE PO FACI!

UFC Undisputed 2010

08.04.2010 u 16:54

Bionic
Reading

UFC Undisputed uskoro će doživjeti svoj nastavak koji bi, po najavama, trebao biti bolji, veći, jači i krvaviji

Izdavačka kuća THQ je s prošlogodišnjim nastavkom UFC Undisputeda 2009 postigla golem uspjeh, čiji se broj prodanih primjeraka te igre u svijetu trenutačno zaustavio na brojci od oko četiri milijuna. Takvi prodajni rezultati jednostavno su pozivali na nastavak koji bi se trebao pojaviti krajem svibnja, i to na konzolama nove generacije i PSP-u. Takav golem uspjeh kojemu se malo tko mogao nadati, vjerojatno leži u činjenici da su programeri prilično realno uspjeli prenijeti uzbudljivi osjećaj borbe u kavezu na male ekrane dajući igračima onaj životinjski instinkt za preživljavanjem.

 

Mnoštvo poteza koji se mogu izvoditi kako u parteru tako i kada borci stoje, samo su pridonijeli realnosti okršaja koji je ponekad podsjećao na simulaciju. Ako ste se odlučili zaigrati ovu igru, a da prije toga niste prošli dug i opširan vodič gdje su vam svi potezi i udarci detaljno objašnjeni, osudili ste se na neminovan poraz. Direkti, krošei, udarci u bedro, high kickovi i aperkati, samo su mali dio onoga što je UFC Undisputed 2009 nudio. O polugama, hrvanju i udarcima u klinču neću ni govoriti. Naime, njih je bilo toliko teško za izvježbati da je znalo postati i frustrirajuće. U tim trenucima znao sam se sjetiti nekih završnica u Mortal Kombatu koje su bile lakše izvedive od, primjerice, izvlačenja poluge na nozi prilikom okretanja na bok.

 

No da vidimo čemu se možemo nadati ove godine. Najvažniji je podatak taj da se ne morate bojati da su kreatori naslova za novi nastavak samo malo prearanžirali igru tj. osvježili joj meni, napravili nove tete u grudnjacima koje najavljuju borbu i povećali bazu boraca. Naprotiv, oni su prema njihovim riječima poboljšali gameplay i ubacili neke nove opcije i elemente. I dalje ćete imati mogućnost kreirati vlastitog borca počevši od biranja na koji način želite da slavi pobjedu do biranja tetovaža i mjesta na kojem će one krasiti njegovo tijelo. Odabir boje kose, općeniti izgled, grad iz kojeg dolazite pa sve do odabira dominantnije ruke dovoljno govori o slojevitosti ovog naslova.

 

Nakon što ste kreirali svog idealnog borca, krećete u lov na UFC-ov pojas. Sve to izgleda prilično jednostavno, ali kad krenete s treniranjem i borbama, shvatit ćete da to nije baš tako zahvaljujući određenim RPG elementima. Počet ćete kao amater pokušavajući se probiti do WFA ranga iz kojeg će vas možda pozvati da se borite u UFC-u. Ako pak u UFC-u budete predstavljali vreću za napucavanje i ako konstantno budete dobivali po tamburi, tada će vas lijepo vratiti otkuda ste došli pa ćete morati uložiti dodatan napor na treninzima da biste se vratili na stare staze slave. Problem je u tome što u igri starite i samim time vaše tijelo neće uvijek biti jednako snažno i jednako otporno.

 

Na sumanuto pritiskanje po tipkama možete zaboraviti. Svaka tipka ili kombinacija više njih krije u sebi određeni potez i nasumičnim pritiskanjem ne da nećete napraviti ništa nego će te najvjerojatnije još brže pasti na tlo skupljajući ostatke zubi s poda. Grafički prikaz je fenomenalan. Modrice, posjekotine koje se stvaraju prilikom dodira vaše šake s protivnikovom arkadom, krv na parteru i znoj toliko dobro izgledaju da će svaki ljubitelj UFC-a imati osjećaj kao da gleda borbu na televizoru. Istina, nedostaju tu neki elementi poput prikaza dolaska borca do ringa ili online Tournament moda koje bi neke igrače mogli zasmetati, ali opći dojam je odličan. Kako će se UFC Undisputed 2010 uspjeti nositi s najavljenim naslovom MMA, od velikog Eletronic Artsa ostaje nam za vidjeti kada se obje igre pojave u svojoj konačnoj inačici.

A kakvu je ocjenu u Gamereportu dobio UFC Undisputed 2009, pogledajte ovdje!

 

 

UFC Undisputed 2010 gameplay