HAŠKI SUD

'Udružili ste se s Tuđmanom s ciljem stvaranja velike Hrvatske'

29.05.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Vijeće francuskog suca Jean-Claudea Antonettija proglasilo je bivši politički i vojni vrh Herceg-Bosne krivim za zločin protiv čovječnosti i zločinački pothvat s ciljem pripajanja Herceg-Bosne Hrvatskoj. Ukupno su dobili kaznu od 111 godina zatvora: premijer Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, general Slobodan Praljak 20 godina, general Milivoj Petković 20 godina, Bruno Stojić 20 godina, Valentin Ćorić 16 godina, a Berislav Pušić 10 godina zatvorske kazne. Ovo je prvostupanjska presuda

Jadranko Prlić, zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić trete se da su počinili zločine u okviru 'udruženog zločinačkog pothvata' predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj'. Ukoliko se potvrdi njihova krivnja, Hrvatska će praktično biti proglašena agresorom na Bosnu i Hercegovinu.

Prema optužnici, cilj je bio da se 'politički i vojno podčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci i drugi nehrvati s područja Herceg-Bosne, odnosno s prostora Hercegovine i srednje Bosne'.

Tužitelji su zatražili da se Prlića i ostale proglasi krivima te su za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zatočenih Berislava Pušića 25 godina zatvora, ukupno 220 godina zatvora. Obrane su zatražile njihovo oslobađanje.

Presuda je napisana na 2699 stranica u šest svezaka. Izdvojena mišljenja napisali su sudac Trechsela i Antonetti.

10:07 Sudac je pročitao da se optuženi terete po 29 točaka. Između ostaloga, na teret im se stavlja i udruženi zločinački pothvat. 

10:11. Sudac Antonetti čita zaključke Vijeća o zločinima koje su počinili pripadnici HVO-a tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba.

10:22 Vijeće je većinom glasova zaključilo uz Antonnetijevo izdvojeno mišljenje da je rušenje Starog mosta u Mostaru pričinilo neproporcionalnu štetu muslimanskom stanovništvu u istočnom Mostaru iako ga je Armija BiH koristila pa je stoga bio legitiman cilj.

10:25 Sudac čita o kampanji razoružavanja i premještanja muslimanskog stanovništva s područja pod kontrolom HVO-a u Hercegovini i srednjoj Bosni, kao i o paleži, pljačkama, ubojstvima, zlostavljanjima i silovanjima koji su pratili te aktivnosti.

10:31 Govori se o ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja od strane pripadnika HVO-a u općini Prozor.

10:32 Prilikom zauzimanja Raštana ubijena su četiri muškarca koja su se već predala.

10:34 U općini Ljubuški su popisani svi muslimanski muškarci, potom su uhićeni i zatvoreni u Ljubuškom i logoru Heliodrom.

10:35 Zatvori u Dretelju i Gabeli počeli su s radom od travnja 1993. Osnivanje zatočeničkih centara je omogućilo da se drži tisuće Muslimana zatočeno ne razlikujući vojnike od civila. Također se navodi da su u logorima zatočenici živjeli u neljudskim uvjetima.

10:46 Vijeće je većinom glasova utvrdilo da je sukob HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage HV-a zajedno s pripadnicima HVO-a borile protiv Armije BiH te da je HV imala kontrolu nad pripadnicima HVO-a. Počinjeni su zločini protiv čovječnosti i teške povrede Ženevskih konvencija.

10:47 Okrutno postupanje i nad stanovnicima Mostara neće se posebno razmatrati.

10:50 Vijeće je odlučilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama nekadašnje Banovine Hrvatske kako bi se omogućilo pripajanje Hrvatskoj. U zaključku je rečeno i da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura. Predsjedavajući sudac je priložio izdvojeno mišljenje uz ovaj zaključak.

10:58 Vijeće je razmotrilo je li svaki od optuženih hotimično sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu i koliko mu je pridonio.

10:59 Jadranko Prlić je imao velike ovlasti de jure i de facto. Svjesno je zatvarao oči pred zločinima te je osobno blokirao dostavu humanitarne pomoći opkoljenim Muslimanima u istočnom Mostaru. Također je znao u kakvim uvjetima žive zatočenici u zatočeničkim centrima, ali je on takve postupke ohrabrivao. Poticao je iseljavanje muslimanskog stanovništva kako bi tamo naselio Hrvate iz srednje BiH. Prlić je značajno pridonio zločinačkom pothvatu.

11:05 Bruno Stojić kao načelnik odbora obrane imao je velike ovlasti. Imao je zapovjedništvo i kontrolu nad snagama HVO-a, kao i nad Vojnom policijom. Znao je za zločine i ništa nije učinio da ih spriječi. Većina članova Vijeća je uvjerena da je Stojić značajno pridonio zločinačkom cilju protjerivanja muslimanskog stanovništva te je bio veza između vojske i vlade.

11:10 Slobodan Praljak je imao velike ovlasti od jeseni 1992. do srpnja 1993. nad oružanim snagama HVO-a. Imao je ulogu smirivanja napetosti između raznih dijelova HVO-a. Donosio je odluke o vojnim operacijama te zahvaljujući položaju u hijerarhiji imao je ulogu pri njihovom izvršavanju. To se odnosi operaciju koja je dovela do rušenja Starog mosta u Mostaru. Shodno tome, sudjelovao je u zločinima koji su počinjeni tijekom operacija HVO-a kojem je bio načelu. Također je znao za premještanja stanovništva, ubojstva, kao i za uništavanje imovine. Poricao je zločine i nije kazneno gonio odgovorne. Sudjelovao je u skrivanju zločina u Stupnom Dolu. Također je bio veza između Hrvatske i HVO-a te je prenosio zapovijedi iz Hrvatske vođama HVO-a i pribavljao pomoć. Praljak je značajno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu. 

11:16 Odgovornost Milivoja Petkovića. Imao je velike ovlasti nad snagama HVO-a. On je predstavljao HVO u mirovnim pregovorima i izdavao zapovijedi. Znao je o zločinima, efektivno sudjelovao u njihovom skrivanju. Ohrabrivao je počinjenje zločina. Vijeće je uz izdvojeno mišljenje suca Antonettija zaključilo da je sudjelovao u zločinačkom pothvatu te mu značajno pridonio. 

11:22 Valentin Ćorić je kao načelnik uprave Vojne policije rukovodio je i zapovijedao jedinicama Vojne policije. Imao je ovlasti da sudjeluje u borbi protiv kriminala u HVO-u. Nakon što je imenovan ministrom unutrašnjih poslova i dalje se mogao boriti protiv kriminala HVO-a. On je svjesno angažirao jedinice Vojne policije u akcijama deložiranja. Imao je ključnu ulogu u funkcioniranju mreže logora HVO-a. Dopuštao je da se oni koriste za obavljanje radova na liniji fronte, zbog čega su mnogi ubijeni i ranjeni. Također je naredio odlazak Muslimana iz općine Ljubuški. Vijeće je zaključilo, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg, da je znao za zločine.    


11:27 Berislav Pušić je bio na čelu komisije koja je upravljala zatvorima i zatočeničkim centrima. Znao je za masovna hapšenja Muslimana. Također je znao za zlostavljanja u zatočeničkim centrima, a ništa nije napravio da se to spriječi. Također je slao zatočenike na liniju fronte te je pomagao iseljavanje Muslimana s područja pod kontrolom HVO-a. Ništa nije poduzeo kako bi zločine spriječio. Uvijek je izbjegavao neugodna pitanja te davao zbunjujuće informacije. Većina u Vijeću smatra da je značajno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu.

11:25 Valentin Ćorić odgovoran je za djela krađe i razaranja u općini Prozor u listopadu 1992.

Jadranko Prlić osuđen je na zatvorsku kaznu od 25 godina, koja počinje teći od današnjeg dana, pri čemu će se u trajanje kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. U pritvoru Haškog suda ostat će dok se ne dovrše pripreme za prebacivanje u državu gdje će izdržavati kaznu.

Bruno Stojić - zatvorska kazna od 20 godina, pod jednakim uvjetima kao i Prlić.

Slobodan Praljak - 20 godina.

Milivoj Petković - 20 godina.

Valentin Ćorić -16 godina.

Berislav Pušić - 10 godina.