GOLF NA SRĐU

Udruge zadovoljne potvrdom referenduma, investitor također

27.03.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Udruge GONG, 'Zelena akcija', 'Srđ je naš' i 'Pravo na grad' pozvale su danas vlasti Grada Dubrovnika da se referendum o izgradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ održi zajedno sa lokalnim izborima, 19. svibnja. Istodobno, investitor projekta golfa na Srđu izrazio je zadovoljstvo odlukom Ministarstva uprave

Čestitajući građanima i građankama Dubrovnika na uspješno poslanoj poruci vlastima da žele i mogu aktivno sudjelovati u odlučivanju, GONG u priopćenju ističe kako sada na lokalnim vlastima Grada Dubrovnika leži odgovornost organiziranja referenduma tako da osiguraju njegovu valjanost, posebno u kontekstu činjenice da se tijekom proljeća očekuje da građani ionako tri puta izađu na birališta.

Uz to, obzirom da je budućnost Srđa dugoročno strateško pitanje za Dubrovnik, na njega su fokusirane izborne kampanje uoči prošlih i aktualnih lokalnih izbora, GONG smatra da istovremenost kampanja za lokalne izbore i za referendum može doprinijeti kvalitetnijoj raspravi na temelju koje će građani moći donijeti odluku.

'Zbog svega navedenog, GONG smatra da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga poziva Gradsko vijeće Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013.', ističe GONG u priopćenju te poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na inicijativu građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima.

Za održavanje referenduma zajedno s lokalnim izborima danas su se založile i udruge 'Zelena akcija', 'Srđ je naš' i 'Pravo na grad' koje su odustale od za sutra najavljene prosvjedne akcije ispred Ministarstva uprave u Zagrebu.

Ministarstvo uprave utvrdilo je danas da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača za raspisivanje referenduma u Dubrovniku o urbanističkom planu vezanom za izgradnju golfskog igrališta i smještajnih objekata na Srđu te da je referendumsko pitanje 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ' u skladu sa zakonskim odredbama.

U obrazloženju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk navodi se da je za to referendumsko pitanje prikupljeno više od 20 posto potpisa od ukupnog broja birača u gradu Dubrovniku. Potpisi birača prikupljani su od 1. do 15. veljače 2013., a grad Dubrovnik mora raspisati referendum u roku od mjesec dana od zaprimanja odluke Ministarstva uprave.


Investitor projekta golfa za Srđu - tvrtka Golf Park Dubrovnik izrazila je zadovoljstvo današnjom odlukom Ministarstva uprave po kojoj će građani Dubrovnika na referendumu odlučivati o tom projektu te je istaknula da će tako biti uklonjena zadnja prepreka za tu investiciju.

U povodu odluke Ministarstva uprave kojom se utvrđuje ispravnost prijedloga za raspisivanje referenduma u Dubrovniku, tvrtka Golf Park Dubrovnik priopćila je da podupire tu odluku i priliku da Dubrovčani odlučuju na referendumu.

U priopćenju se dodaje da je samo dan pošto je u ime Europske komisije njezin predsjednik Jose Manuel Barroso upozorio na važnost te investicije za Republiku Hrvatsku te se raspitivao o preprekama ta taj projekt Ministarstvo uprave zaključilo da je prijedlog za raspisivanje referenduma ispravan.

Također se ističe da će ta odluka Ministarstva uprave sigurno ukloniti i zadnju prepreku za tu investiciju, a time i otvaranje novih, toliko potrebnih radnih mjesta za građane Dubrovnika i produljenje turističke sezone koje će 'imati pozitivne efekte za cijeli grad i Dubrovačku okolicu'.

U Golf Parku vjeruju da će većina građana u konačnici poduprijeti projekt golfa za Srđu, stoji u priopćenju te se dodaje kako je sve ono što se događalo u proteklih nekoliko mjeseci bilo velika javna raspravu o projektu tijekom koje je ta tvrtka ispunila sve uvjete koje su joj postavili grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.