pandemija

Udruga U ime obitelji traži da se radnicima u trgovinama omogući da ne rade za Uskrs

06.04.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji pozvala je u ponedjeljak poslodavce velikih trgovačkih lanaca, kao i poslodavce svih nenužnih djelatnosti u Hrvatskoj, da omoguće svojim zaposlenicima da ovaj Uskrs i Uskrsni ponedjeljak mogu provesti sa svojim obiteljima, a ne na radnom mjestu

'Jedni od najranjivijih djelatnika u Hrvatskoj su trenutno trgovkinje i trgovci, koji uz liječnike, medicinske sestre, tehničare i drugo medicinsko osoblje i ljekarnike nose najveći dio tereta koronakrize', navodi UIO u priopćenju.

Naglašava kako se te djelatnosti svaki dan izlažu opasnosti zaraze doticajem s velikim brojem ljudi kako bi svi građani mogli svakodnevno kupovati potrepštine.

Iz UIO-a podsjećaju da su zajedno sa sindikatima i Savezom za nedjelju opetovano isticali da je dio od 180.000 radnika u trgovinama, koji ionako imaju radni tjedan od šest dana, prisiljavano raditi nedjeljom, uz nisku ili nikakvu naknadu.

Promijenjeni način života, uzrokovan epidemijom, potvrdio je, kažu, da se građani mogu organizirati i odlaziti u trgovinu u vremenu radnog tjedna, te da rad nedjeljom i blagdanom, čak i u ekstremnim uvjetima, nije neophodan za funkcioniranje trgovina i opskrbu stanovništva.

'U znak društvene solidarnosti i zahvale svim trgovcima koji predano rade u vremenu krize, apeliramo na poslodavce i sve donositelje odluka - Sabor i Vladu - da radnicima u trgovinama, kao i svim nenužnim djelatnostima, omoguće da ovaj Uskrs i Uskrsni ponedjeljak mogu provesti u krugu svojih obitelji', stoji u priopćenju udruge.