nisu zadovoljni

Udruga Obitelji 3plus: Mjera roditelj-odgajatelj praktički se ukida, ovo je diskriminacija

06.11.2021 u 18:28

Bionic
Reading

Udruga Obitelji 3plus smatra "potpuno neprihvatljivim" prijedlog zagrebačke Gradske uprave o smanjenju naknade za roditelja-odgajatelja na 1.000 kuna, a koja je dosad iznosila 65 posto prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba

Udruga koja okuplja obitelji s troje i više djece u subotu je ustvrdila da se na taj način "praktički ukida mjera roditelj odgojitelj" i da se "stečena prava za postojeće korisnike ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati".

Grad Zagreb uputio je u petak u javno savjetovanje odluku kojom se ukida novčana mjera za roditelje odgojitelje nakon što im dijete navrši 7. godinu života, a onima koji imaju mlađu djecu, naknada se do tada smanjuje na tisuću kuna mjesečno.

"Kao što se može iščitati iz prijedloga navedene odluke, a što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare potvrdila i zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec, mjera roditelj odgajatelj se ovime praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, nego i za postojeće", upozorili su iz Udruge Obitelji 3plus.

Napomenuli su također da su postojeći korisnici mjere roditelj odgajatelj donijeli dugoročnu odluku kada je, primjerice, jedan roditelj dao otkaz, potpuno se posvetio obitelji i odgoju djece, a cijela obitelj je tome prilagodila financijske, kreditne, stambene i organizacijske obveze.

"Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj odgajatelj", smatraju.

  • +6
Danijela Dolenec Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Podsjetili su da su u javnom savjetovanju početkom 2020. imali niz konkretnih prijedloga kako bi mjera i dalje bila atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu, a zatražili su također da se ta mjera, najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike, implementira i na nacionalnoj razini.

To je i jedno od predizbornih obećanja HDZ-a još iz 2016., napomenuli su i upitali koliko još treba čekati na potez nadležnog ministarstva i/ili Vlade da se realizira to obećanje.