SUSTAV U BANANI

Učenika zbog nasilja prijavili čak 380 puta!

Bionic
Reading

Problematični klinci, počesto djeca još problematičnijih roditelja, posljednje su vrijeme sve češća tema medijskih napisa. Posljednji slučaj neukrotivo samovoljnog, i verbalno i fizički nasilnog devetogodišnjeg dječaka koji je pohađao zagrebačku osnovnu školu Ante Kovačić u Španskom, kojega su zbog nasilja čak 380 (!) puta prijavljivali, što drugi roditelji, što škola, bez dvojbe pokazuje u kakvom se stanju nalazi cjelokupan školski sustav. Djecu očito nema tko zaštititi

Kako objavljuje Jutarnji list, rečenih 380 apela upućivano je doslovno na sve strane - predstavnicima centra za socijalnu skrb, pravobraniteljstvu, Ministarstvu obrazovanja, Gradskom uredu za obrazovanje, a zbog nekoliko krajnje brutalnih izljeva agresije obaviještena je čak i policija. U panici, neki od roditelja, nakon bezuspješnog zahtijevanja da se njihovoj djeci zajamči sigurnost u učionicama, jednostavno su prestali slati djecu u školu. Sve što su gore navedeni 'organi' uspjeli učiniti jest upisivanje dotičnog dječaka u drugu školu ili, preciznije, četvrtu, budući mu je OŠ Ante Kovačić već treća koju je pohađao.

Zbog ovog izuzetno inteligentnog djeteta koje ima odlične ocjene, pa čak i socijalnu osviještenost (u početku se naime, prema riječima djelatnika škole, jako dobro uklopio u nastavu), ali definitivno toliko očite probleme s ponašanjem, oformljen je i cijeli posebni stručni tim koji su činili defektolog, pedagog, ravnatelj, školski liječnik i predstavnik centra za socijalnu skrb. Njihov je zaključak bio da škola treba vanjsku pomoć. Ravnatelj škole, Jozo Hrga, za Jutarnji je izjavio da su po tome naputku od Gradskog ureda za obrazovanje i Ministarstva obrazovanja zatražili da im se pošalje tim za psihološku pomoć, međutim, odgovoreno im je da takvo nešto u RH ne postoji te da pomoć zatraže od neke druge udruge.


Ali, pronašavši adekvatnu udrugu, opet su se našli u slijepoj ulici jer je njihove usluge trebalo platiti 10.000 kuna, a škola takvih novaca nema. S obzirom na to da je situacija eskalirala do toga da su roditelji druge djece doslovno podigli hajku i na dijete u pitanju, i na njegove roditelje i na školu, u OŠ Ante Kovačić pribjegli jedinom preostalom pedagoškom rješenju – izrekli su djetetu strogi ukor pred ispis i tako roditelje koji nikako nisu htjeli priznati da njihovo dijete ima probleme, već krivili sve ostale, ipak doveli do odluke o ispisivanju djeteta iz ove i upisivanja u drugu školu.

'Ovo nije rješenje. Smatram to svojim osobnim neuspjehom i, svakako, neuspjehom cijelog sustava. Radi se o devetogodišnjem djetetu koje ima problema koji odlaskom u drugu školu sasvim sigurno neće nestati. Oni će vrlo vjerojatno tek sada eskalirati. Mi mu nismo pomogli, i to je činjenica. Ostaje mi jedino nadati se da ćemo svi nešto naučiti na ovom primjeru', izjavio je razočarano za Jutarnji list, Jozo Hrga.

Epilog cijelom slučaju dala je Gorana Hitrec, dugogodišnja školska psihologinja i predsjednica udruge Korak po korak. 'Priča o ovom dječaku je jedna klasična, užasna priča koja zorno pokazuje da u sustavu ima raznih stvari koje ne funkcioniraju i ne daju rezultata. A kad se radi o djeci, najvažnije je da se sve odvija brzo, efikasno i diskretno', rekla je, dodavši kako se pod hitno moraju poduzeti tri stvari: 'Organizirati pokretni tim psihološke pomoći koji će biti na usluzi školama, osigurati brzo reagiranje službi, osobito centra za socijalnu skrb te propisati obavezu roditelja djeteta s problemima da poduzme određene mjere i da mu pomogne, pod cijenu sankcija', zaključila je psihologinja Gorana Hitrec.