olakšavanje učenicima

Uvodi se jedinstveni prijemni ispit za srednje škole

05.04.2023 u 21:22

Bionic
Reading

Novost u hrvatskom obrazovnom sustavu bit će jedinstveni prijemni ispit, a koji će priznavati sve srednje škole

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju prema dogovoru sa zagrebačkim gradskim uredom, plan je da svi učenici pišu jedinstveni ispit, a ne kao prošle godine da idu od škole do škole i u jednom danu pišu više prijemnih, donosi RTL.

"Učenici ne moraju, ako su zainteresirani za prirodoslovno matematički smjer, ići na 5, 6, 7 prijemnih nego pišu jedan jedinstveni koji će se odvijati u isto vrijeme. Možda da oni odu pisati u onu školu koja je prvi izbor, a onda se lako kroz aplikaciju za upise rasporede prema rezultatima i prioritetima", objašnjava ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu, Dunja Marušić Brezetić.

Uz ocjene, prijemni kao kriterij za upis ove godine imat će osam zagrebačkih gimnazija, jedna više nego lani. Prvi put provest će ih Treća gimnazija za prirodoslovno-matematički smjer. Mjesta ima za 52. učenika, a prijavi ih se i nekoliko puta više.

"Mislim da bi bilo dobro razmisliti o promjeni načina upisa da li kroz vanjsko vrednovanje koje je ove godine eksperimentalno ili na neki drugi način. Da se smanji pritisak na te gimnazijske programe i da mi više nemamo hiperprodukciju odlikaša", kaže Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Prijemni će i ove godine nositi deset bodova. Škole bi zajednički trebale sastaviti ispite iz pojedinih predmeta, a rezultate priznavati bez obzira na to gdje se ispit piše. Sastanak na kojem bi se trebali oko svega usuglasiti, ravnatelji imaju za dva tjedna.