MILIJARDE EURA ZA REGIJE

Ubuduće lakše do razvojnih fondova EU-a

20.11.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Europski parlament prihvatio je u srijedu ključne propise za provedbu kohezijske politike u razdoblju od 2014.-2020. Europarlamentarci su osigurali značajna sredstva za EU regije i njihovo ulaganje u razvojne projekte. Novim pravilima skratit će se birokracija koja je bila potrebna da se prijavi za fondove

Nakon više od godinu dana teških pregovora postignut je dogovor s Vijećem EU-a.

'Države članice i regije više će se sada moći usredotočiti na utjecaj programa i projekata i brinuti se manje o birokraciji', rekla je predsjedavajuća Odbora za regionalni razvoj Danuta Hübner (EPP, Poljska).

'Ključno je da se nova kohezijska politika fokusira na nezaposlenost mladih, kretanje radne snage, znanje, socijalnu uključenost i borbu protiv siromaštva. Sada države članice imaju konačnu riječ koliko od tih sredstava žele koristiti za rješavanje tih pitanja', dodala je.

Rezanje suvišne birokracije, pravedniji uvjeti i zajednička pravila

Novi 'zajednički strateški okvir' pružit će jedinstveni izvor smjernica za pet glavnih razvojnih fondova, kako bi se bolje integrirale politike EU i pojednostavila procedura.

U slučaju nacionalne makroekonomske neravnoteže ili prekomjernog proračunskog deficita može doći do suspenzije sredstava.

Europski socijalni fond - EU alat za bolje zapošljavanje

'Europski socijalni fond treba pomoći zapošljavanju, osobito mladim ljudima - da pokrenu posao, da se vrate na posao, i ostanu na poslu', rekla je izvjestiteljica Europskog socijalnog fonda Elisabeth Morin-Chartier (kršćanski demokrati, Francuska).

Zastupnici su pojačali napore u borbi protiv siromaštva kroz integraciju tržišta rada dodjeljujući najmanje 20 posto sredstava ESF-a svakoj državi članici u tu svrhu. Europski socijalni fond podržati će napore za rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Najmanje tri milijarde eura ESF-a namijenjeno je Inicijativi mladih za zapošljavanje. Udio ESF-a u kohezijskoj politici je 23,1 posto.