UZAVRELE STRASTI U BIH

Ubojicu iz Širokog na predaju nagovara Tutin general?

20.10.2009 u 19:01

Bionic
Reading

Olivera Knezovića, 41-godišnjeg Hrvata sa Širokog Brijega koji je osumnjičen da je u nedjeljnim neredima na Širokom Brijegu iz vatrenog oružja ubio Vedrana Puljića, navijača Sarajeva, nagovaraju da se preda u Hrvatskoj. Među posrednicima se, kako doznaje Jutarnji list, spominje i general Stanko Sopta Baja, Tutin nasljednik na čelu Kažnjeničke bojne

Knezović, nekadašnji pripadnik bojne koju je vodio Mladen Naletilić Tuta, u bijegu je nakon što se u ponedjeljak bio predao policiji. No u utorak je pobjegao.

Za Knezovićem intenzivno traga policija Bosne i Hercegovine, no realno je očekivati da je pobjegao u Hrvatsku, pretpostavljajući da ga hrvatske vlasti, čak i da ga uhite, neće izručiti BiH.

Horde zla gotovo organizirano započinju nerede

U slučaju da Knezović ima i hrvatsko državljanstvo, hrvatski bi ga Ustav štitio od izručenja drugoj državi pa bi to, kao i u mnogim drugim slučajevima među kojima je najpoznatiji slučaj Ante Jelavića, bio uspješan bijeg pred pravosuđem neke države.

No 'slučaj Knezović' potencijalno je mnogo opasniji od slučaja Jelavić. Ako Knezovića hrvatsko državljanstvo zaštiti od kaznenog progona, još bi jednom ispalo da Hrvatska štiti počinitelje čak i najtežih kaznenih djela. To bi Hrvatsku direktno uplelo u sukob između pripadnika naroda u Bosni i Hercegovini, u situaciji kad su emocije toliko uzavrele da se bijes manifestira uličnim prosvjedima i uličnom pravdom gomile, uz ideju - mi nismo krivi, svi su protiv nas. Vrlo nalik početku rata u Bosni i Hercegovini.

Ispostavi li se da je Knezović uistinu u Hrvatskoj, tada bi mu Hrvatska mogla i sama suditi budući da hrvatski zakoni dozvoljavaju kazneni progon ako je riječ o djelima kažnjivim i po hrvatskim zakonima.

Reakcija hrvatskog pravosuđa bila bi dodatno i pod pozornošću EU zbog hrvatskih pregovora o članstvu. Pitanje je li Knezović uopće ubojica kojeg traže ogorčeni navijači Sarajeva: kad se predao policiji, Knezović je priznao da je pucao u masu iz kalašnjikova, a patolog Hamza Žujo u prvoj je izjavi rekao da je 24-godišnji navijač Sarajeva Vedran Puljić ubijen metkom ispaljenim iz - pištolja.