PRESUDA U ISTANBULU

Ubojici novinara Dinka 22 godine zatvora

25.07.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Sud u Istanbulu osudio je u ponedjeljak ubojicu turskog novinara armenskog podrijetla Hranta Dinka na 22 godine i 10 mjeseci zatvora

Istaknuti novinar armenske manjine u Turskoj Hrant Dink ubijen je 19. siječnja 2007. ispred ureda dvojezičnog tursko-armenskog tjednika Agos, čiji je bio urednik.

Sud je najprije Oguna Samasta osudio na doživotni zatvor, a zatim je kaznu smanjio na 21,5 godinu jer počinitelj nije bio punoljetan u vrijeme zločina, ali ga je također osudio na 16 dodatnih mjeseci zatvora zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Iako je osuđeni priznao zločin, njegov odvjetnik je uzalud tražio poništenje procesa zbog nedostataka tijekom vođenja istoga i zbog maloljetnosti optuženika, što suci nisu uzeli u obzir.

Dink se zalagao za pomirenje Turaka i Armenaca u pogledu njihove krvave prošlosti, ali nacionalisti mu zamjeraju što je masakr Armenaca tijekom Otomanskog carstva nazivao 'genocidom' što službena Ankara odlučno odbacuje.

U rujnu je Europski sud za ljudska prava ocijenio da turske vlasti nisu poduzele prikladne mjere za zaštitu Dinka i nisu spriječile ubojstvo koje je potreslo Tursku i izazvalo val negodovanja u svijetu.