NOVA DROGA

Ubojica 'krokodil' hara Europom

18.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iz Rusije je u Njemačku stigla nova droga. Tzv. krokodil mješavina je koja sadrži kodein i razrjeđivač boje, a na tržištu se koristi kao zamjena za heroin. Ova ubojita mješavina ima izuzetno štetan utjecaj na kožu i kosti, piše Die Welt

Kodein, benzin, razrjeđivač boje, klorna kiselina i crveni fosfor – sastav je to nove droge koja je na tržištu poznata kao 'krokodil'. Droga je napravljena u Rusiji, a vjeruje se da je postala pravi hit u zapadnoj Europi, unatoč tome što ima 'katastrofalne posljedice na kožu i meka tkiva'.

Policija u Frankfurtu i Bochum zasad nije bila u mogućnosti potvrditi prisutnost droge, ali stručnjaci kažu da fizičke reakcije nekih ovisnika pokazuju da su uzrokovane upravom ovom drogom.

Mnogi korisnici ne znaju kakav je sastav ove droge, u usporedbi s kojom posljedice kristalnog metamfetamina izgledaju benigno. U Rusiji se lijekovi protiv kašlja i glavobolje koji sadrže kodein mogu kupiti bez recepta, što znači da ovisnici sami mogu smiješati ovaj ubojiti koktel, piše Die Welt.

Vjeruje se da naziv 'krokodil' potječe od infekcija koje se javljaju oko mjesta ubrizgavanja gdje koža pozeleni i odumire. Infekcija se zatim širi na ostatak tijela i tako uništava koštano tkivo. Ponekad je potrebna amputacija, ali korisnici ove droge uglavnom ne požive više od dvije do tri godine nakon što počnu s uzimanjem ove droge.

Korištenje krokodila je u porastu u Rusiji jer se radi o jeftinoj drogi: jedna doza košta oko pet eura (za razliku od 50 eura za heroin), a euforija je slična onoj kakvu uzrokuje heroin. Mnogi ovisnici o heroinu koji si više ne mogu priuštiti tu drogu, prelaze na 'krokodil' iako učinci traju manje od dva sata.

Budući da kodein nije dostupan bez recepta u njemačkim ljekarnama, stručnjaci vjeruju da je droga napravljena u Rusiji i da se potom transportira uobičajenim rutama - preko Varšave, Berlina i Hanovera na ostatak Njemačke.

S obzirom da je neposredan učinak 'krokodila' sličan onome heroina, korisnici ga mogu koristiti dva ili tri tjedna prije nego što postanu svjesni opasnih nuspojava i da se radi o nečemu što nije heroin.