KARZAI UDARA JOŠ JAČE

Ubojica iz Kandahara bio je prisiljen služiti u Afganistanu?

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 16.03.2012 20:48
  • Objavljeno 16.03.2012 u 16:50
Afganistanci se okupljaju ispred baze

Afganistanci se okupljaju ispred baze

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je danas SAD da 'ne surađuje u istrazi' o masakru 16 civila prošle nedjelje u Kandaharu, a odvjetnik osumnjičenoga narednika američke vojske kaže da je njegov štićenik imao 'briljantnu karijeru' te da nije želio ići služiti u afganistansku misiju

Karzai je svoju izjavu dao nakon susreta s preživjelima masakra od kojih nekoliko tvrdi da je bilo 'više ljudi' involviranih u pokolju, što također od same nedjelje tvrde i talibani, to jest, da američke vojne vlasti zataškavaju slučaj i koče istragu.

Osumnjičeni narednik, za kojeg se samo zna da dolazi iz države Washington i da ima 38 godina, prebačen je u Kuvajt i čeka podizanje optužnice i put u američki vojni zatvor u domovini.

Ime osumnjičenoga još nije poznato, ali polako na vidjelo izlaze neki detalji strašna pokolja u kojem je ubio ili ubijeno 16 civila od čega devetero djece.

Odvjetnik toga vojnika, John Henry Browne, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Seattleu, da je njegova stranka doživjela 'određena oštećenja u tijelu i mozgu prilikom tri misije koje je odradio u Iraku'.

Browne tvrdi da se stranka opirala misiji u Afganistanu i da je u tu zemlju poslan bez njegove privole. Odvjetnik smatra da vojnik 'ni u kojem slučaju više nije bio sposoban za vojnu djelatnu službu, a ponajmanje u tako opasnim i napetim okolnostima kakvima vladaju u Kandaharu', koji se smatra talibanskim bastionom i najtežom frontom američkih snaga u okviru ISAF-a.

'Kazali su mu da više neće biti misija. On i njegova obitelj su na to računali a situacija se promijenila preko noći', kazao je odvjetnik. Rekao je i to da je noć prije nemila događaja njegova stranka svjedočila ranjavanju kolege od strane pobunjenika.
Nije još jasno je li taj događaj, kako sugerira obrana, utjecala da se narednik 'slomi', ali odvjetnik kaže kako je 'narednik jedan od naših momaka i ima pravo na pravedno tretiranje'.

Prema američkim izvorima koji su se povjerili New York Timesu, vojnik je te noći pio dosta alkohola, bio je pod velikim stresom i imao je problema sa suprugom.

Browne takvo nešto demantira: nije bilo problema u braku niti je konzumirao alkohol. Ističe da je bio pohvaljen i odlikovan te da se za sada ništa ne zna o mentalnom stanju napadača. Nije imao povijest nasilja, a obitelj je u stanju šoka zbog svih optužbi koji stižu na račun osumnjičena vojnika.

New York Times ipak otkriva da su žena i djeca (od tri i četiri godine) iz sigurnosnih razloga prebačeni u bazu Lewis-McChord kako ne bi imali jače posljedice kada se sazna identitet supruga i oca.
Browne, poznat po zastupanju nekoliko serijskih ubojica, kao što je bio Ted Bundy, kazao je da njegova stranka nikada nije davala antimuslimanske izjave i da je bio 'ugodne prirode'.

New York Times izvještava da bi osumnjičeni napadač, koji je od srijede u Kuvajtu, već danas mogao biti prebačen u vojni zatvor u sklopu baze Leavenworth u Kansasu. Dnevni list prenosi informaciju o protestu kuvajtskih vlasti zbog prisutnosti napadača u granicama te arapske zemlje saveznice SAD-a.

Afganistanski je parlament zatražio javno suđenje u Afganistanu, ali prema ugovoru između Afganistana i SAD-a iz 2003. američkim vojnicima može suditi samo vojni sud unutar SAD-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi