POTVRDIO MVEP

U Zambiji uhićena četiri para iz Hrvatske, njihovi prijatelji kažu da su planirali posvojiti djecu

23.12.2022 u 18:47

Bionic
Reading

Osam Hrvata, potvrđeno je Jutarnjem listu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nalaze se u pritvoru u Zambiji već 16 dana

Zambijska policija uhitila je 7. prosinca četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga, doznaje Jutarnji list.

Uhićeni su 44-godišnji D. M. i njegova 45-godišnja supruga N. M., Z. S. i njegova supruga A. I. S, L. P. sa suprugom A. te N. K. i njegova supruga I.

Prijatelji uhićenog gitariste neslužbeno kažu za Jutarnji list kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko tjedana otišli po njega.

Zambijski portal Kalemba objavio je 8. prosinca da su hrvatski parovi uhićeni prilikom pokušaja napuštanja zemlje s četvero djece starosti između 15 mjeseci i tri godine. Prema tom izvoru, djeca su bila kongoanske nacionalnosti.

Parove su presreli i uhitili službenici imigracije u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli. Problem je bio u navodno lažnim papirima za usvajanje. Prema policiji, preliminarne istrage ukazuju da dokumenti iz Konga o usvajanju četvero djece nisu originalni.

Hrvatski parovi zadržani su u policijskim stanicama Chifubu, Kansenshi, Ndola Central i Masala, dok su djeca odvedena u ustanove za socijalnu skrb kako bi bila zbrinuta, piše Kalemba.