NAKON IZBORA

U Zambiji na vidiku mirna smjena vlasti

23.09.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Zambijski oporbeni čelnik Michael Sata proglašen je u petak pobjednikom zambijskih predsjedničkih izbora, pošto je nakon 95 posto prebrojanih glasova stekao nedostižno vodstvo pred aktualnim predsjednikom Rupiahom Bandom.

Nakon što je ministar pravosuđa proglasio rezultate izbora, na ulicama Lusake počelo je slavlje pristaša Michela Sate, poznatog po nadimku "Kralj kobri", koji je dobio zbog njegova često opaka jezika.

Banda je u obraćanju naciji priznao poraz i rekao da nije vrijeme za podjele i osvete. "Građani Zambije su rekli svoje. Vrijeme je da se ujedinimo i zajedno gradimo budućnost", kazao je Banda, suznih očiju.

Rupiah Banda bio je kandidat Pokreta za višestranačku demokraciju, stranke koja zemljom vlada 20 godina, dok je Sata predstavnik Patriotske fronte.

Banda se u kampanji hvalio da je upravljao zemljom tijekom rekordnog rasta u Africi, ostvarenom zahvaljujući visokoj cijeni bakra, glavnog izvora prihoda Zambije. Ta je stopa dosegla 7,6 posto prošle godine.

Sata ga optuživao za korupciju, govorio kako je dopustio stranim investitorima da se dočepaju tog bogatstva te da nije ništa učinio da narod izvede iz siromaštva, jer 64 posto Zambijaca i dalje živi s manje od dva dolara dnevno.

Sata je posljednjih tjedana kampanje ipak ublažio retoriku prema stranim ulagačima, posebno Kinezima, čija su ulaganja u Zambiju, najvećeg afričkog proizvođača bakra, premašila dvije milijarde dolara, ali ih je na početku optuživao za izrabljivanje.

Sata i Banda ogledali su se i na prošlim predsjedničkim izborima, koje je Banda dobio s dva posto razlike i nakon kojih je došlo do nasilja u zemlji. Zato su izbori održani u utorak bili provedeni uz jake mjere sigurnosti.