krajem 1944.

U Zagvozdu ekshumirano 30 osoba koje su ubili partizani

02.11.2018 u 19:27

Bionic
Reading

Na tri lokacije na području Općine Zagvozd završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 30 osoba, koje su ubili pripadnici partizanske vojske krajem 1944. godine, doznaje se u petak od načelnika ove općine na području Imotskoga, Miroslava Gaće

"Na groblju Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba, dok su posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani na području Lovrinčevića na lokaciji Sudišće," kazao je Gaće za Hinu.

Te su ekshumacije završene krajem listopada, a svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na dalju stručnu obradu na Odjel Patologije splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC).

Načelnik Gaće istaknuo je da je Općina Zagvozd zahvalna Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministrovu unutarnjih poslova na "civiliziranom i dostojanstvenom obavljanju ovih ekshumacija".

U povodu ovih ekshumacija na području Zagvozda, iz Ministarstava hrvatskih branitelja priopćeno je da Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih grobalja, grobalja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Gaće je podsjetio da je Općina Zagvozd još 2011. godine podnijela Policijskoj postaji u Imotskom kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ratnih zločina nad civilnim pučanstvom na području te općine u Dalmatinskoj zagori krajem Drugog svjetskog rata.

U kaznenoj prijavi se navodi da su "nepoznati pripadnici partizanske postrojbe koja je pripadala komandi Biokovsko-neretvanskog područja", kršeći pravila međunarodnog prava, u studenom 1944. godine zarobili više desetaka pretežito civila s područja bivših općina Vrgorac i Makarske, te ih doveli na područje Zagvozda gdje su ih mučili i ubili iz vatrenog oružja, naveo je načelnik općine Zagvozd.