PRIMLJENI NA ZARAZNU

U Zagrebu sedam osoba oboljelo od ospica

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 19:58
  • Objavljeno 17.09.2019 u 19:58
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan/TASS

U posljednja dva tjedna u Zagrebu je sedam osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa. Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici, izvještava HRT

Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista, dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23.

'Od njih sedmero troje ih je zaprimljeno u Kliniku, dva muškarca i jedna žena. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu', rekao je dr. sc. Neven Papić za HRT.

'Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti', govori Papić.

Donedavno je Hrvatska imala najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

'Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi, a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto', naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!