SVEČANOST U HNK

U Zagrebu promovirano 307 doktora znanosti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 14:13
  • Objavljeno 12.09.2010 u 13:14
Sveučilište u Zagrebu promoviralo je u nedjelju tijekom dviju svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu 419 novih doktora znanosti.

Sveučilište u Zagrebu promoviralo je u nedjelju tijekom dviju svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu 419 novih doktora znanosti.

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miscevic

Svečanom dodjelom diploma i doktorskih medalja jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirano 155 novih doktora znanosti, a još 152 bit će promovirana poslijepodne, čime će u ovoj akademskoj godini to visoko akademsko zvanje primiti ukupno 496 znanstvenika

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš istaknuo je kako novih gotovo 500 doktora znanosti u jednoj godini svjedoči o značaju zagrebačkog Sveučilišta kao institucije koja neprestano obrazuje nove znanstvenike s visokim kompetencijama i znanjem.

Naglasio je da znanstveno-istraživačke potencijale mladih znanstvenika država treba iskoristiti u razvoj, odnosno osigurati preduvjete za stabilnost i razvoj istraživačkog rada, u kojima njegovi kreatori, kao pokretači razvoja, mogu ispuniti društvena očekivanja.

'Koncept Hrvatske kao zemlje znanja temelji se na vlastitim istraživačkim kompetencijama i znanju', rekao je rektor Bjeliš, istaknuvši da su razvojne skokove, posebno u vrijeme recesije i neizvjesnosti, ostvarile upravo one države koje su iskoristile svoje istraživačke potencijale.

U tom je smislu nove doktore znanosti pozvao da nastave svoj znanstveno-istraživački rad i upregnu ga u prosperitet Hrvatske i njezina naroda.

Uz rektora Bjelišta, prorektore, dekane i prodekane te bivše rektore Sveučilišta u Zagrebu, svečanosti je, kao izaslanica Predsjednika Republike, nazočila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Ankica Marinović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predstavljala je državna tajnica Ivana Mrkonjić, a Grad Zagreb dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević

U skladu s novim protokolom svečanih promocija koji se primjenjuje zadnje dvije godine, novopromovirani doktori znanosti bili su odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, a simbolično su u to visoko akademsko zvanje ušli prebacivanjem kičanke (cofleka) na kapama s lijeve na desnu stranu.

Promocija je završila intoniranjem akademske himne 'Gaudeamus igitur', a svečanost će se nastaviti u 17 sati u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje će biti održana vrtna zabava kojom će se obilježiti početak nove akademske godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi