NAKON TEŠKE BOLESTI

U Zagrebu preminula novinarka Jasna Babić

31.10.2017 u 12:59

Bionic
Reading

Novinarka Jasna Babić umrla je u utorak u bolnici na Jordanovcu u dobi od 60 godina od posljedica teške bolesti, doznaje se od Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje je obavijest o smrti dobilo od njezinog prijatelja

Babić je u svibnju ove godine dobila HND-ovu nagradu za životno djelo Otokar Keršovani.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, Jasna Babić je sinonim hrabrog novinarstva u Hrvatskoj koja je 1988., kao već izrazito afirmirana novinarka, ušla u profesionalno novinarstvo.

U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih 'novinarsko pero hrabro umače u društvenu kaljužu, otkrivajući brojne društvene i političke afere post-ratnog, tranzicijskog društva'.

Babić nije mogla doći na dodjelu nagrada ali su bile citirane njezine riječi: 'Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se brate mili može i oduzeti. Onaj tko daje taj i uzme'.

Novinarstvom se počela baviti u omladinskom tisku 1980-ih, a radila je u velikom broju redakcija kao što su Danas, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Globus, Nacional. 

Autorica je triju knjiga: Zagrebačka mafija, Urota Blaškić i Vještice oko Velikog Gradišća.