ŠEST AKTUALNIH PITANJA

[DOKUMENT] HZJZ objavio dodatne preporuke o cijepljenju, izuzeci od pravila postoje za drugu dozu AstraZenece

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 16:12
  • Objavljeno 03.05.2021 u 15:59
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u ponedjeljak Privremenu dopunu preporukama o cijepljenju protiv bolesti COVID-19. U nastavku su skraćeni odgovori HZJZ-a na šest aktualnih pitanja o cijepljenju, temeljeni na trenutno dostupnim informacijama, kao i izvorni dokument Zavoda

1. Kakve su preporuke za cijepljenje cjepivom AstraZenece?

Korist od cijepljenja u smislu sprječavanja hospitalizacija u svim dobnim skupinama je veća nego što je rizik od nastanka vrlo rijetke specifične nuspojave karakterizirane trombozom (zgrušavanjem krvi) i trombocitopenijom (manjkom krvnih pločica što dovodi do krvarenja).

Općeniti rizik vrlo je nizak, a rizik od vrlo rijetke specifične nuspojave karakterizirane trombozom i trombocitopenijom dvostruko je viši u osoba mlađih od 50 godina te se smanjuje s povećanjem dobi. Nisu identificirani drugi rizični čimbenici (zdravstvena stanja, lijekovi, spol) koji bi povećavali rizik za razvoj tih rijetkih nuspojava kod cijepljenih osoba.

U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje, stigao i Capak

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

U osoba mlađih od 50 godina došlo bi u obzir u situaciji s niskim intenzitetom epidemije preporučiti alternativno cjepivo, međutim u ovom trenutku je omjer koristi i rizika u prilog cijepljenju bilo kojim cjepivom. Naime, u situaciji visokog intenziteta epidemije, odgađanjem cijepljenja radi izbora vrste cjepiva osobe svih dobnih skupina se dulje izlažu riziku obolijevanja, što je u svim dobnim skupinama znatno veća opasnost nego što je rizik od primjene bilo kojeg cjepiva.

Osobe koje se cijepe AstraZenecom trebaju se odmah javiti liječniku ako četiri do 21 dan nakon cijepljenja primijete znakove koji mogu upućivati na rijetku nuspojavu karakteriziranu trombozom i tromobocitopenijom: kratkoća daha, bol u prsima ili želucu, oteklina ili osjet hladnoće u ruci ili nozi, zamućen vid, jaka glavobolja ili glavobolja koja se pogoršava nakon cijepljenja, krvarenje koje ne prestaje, višestruke male modrice, crvenkaste ili ljubičaste mrlje ili krvavi plikovi ispod kože udaljene od mjesta primjene cjepiva.

2. Kakve su preporuke za cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson?

Korist od cijepljenja u smislu sprječavanja i komplikacija bolesti COVID-19, u situaciji intenzivne epidemije kakva je trenutno u Hrvatskoj, u svim dobnim skupinama je veća nego što je rizik od nastanka vrlo rijetke specifične nuspojave karakterizirane trombozom i trombocitopenijom.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da se cjepivo može i dalje koristiti, neovisno o dobi, uz napomenu da pacijenti trebaju biti obaviješteni o mogućem riziku od razvoja vrlo rijetke navedene nuspojave. Nisu identificirani rizični čimbenici (dob, zdravstvena stanja, lijekovi, spol) koji bi povećavali rizik za razvoj tih nuspojava.

  • +13
  • +10

Cijepljenje turističkih djelatnika u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Osobe koje se cijepe cjepivom Janssen (Johnson&Johnson) trebaju se odmah javiti liječniku ako četiri do 21 dan nakon cijepljenja primijete gore navedene znakove koji mogu upućivati na rijetku nuspojavu karekteriziranu trombozom i tromobocitopenijom.

3. Može li osoba koja je primila prvu dozu cjepiva AstraZenece za drugu dozu primiti cjepivo drugog proizvođača?

EMA, Svjetska zdravstvena organizacija i sami proizvođači preporučuju da se koristi isto cjepivo za prvu i drugu dozu. Primjena nekog drugog cjepiva za drugu dozu u osobe koja je za prvu dozu primila cjepivo AstraZenece smatra se eksperimentalnom primjenom jer još nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti ovakve kombinirane sheme cijepljenja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, koje ima najviše iskustva a AstraZenecom, dosad su se svi slučajevi nuspojava karakteriziranih trombozom i trombocitopenijom dogodili nakon prve doze i nisu zabilježeni nakon druge doze.

'Preporučujemo da svi koji prime prvu dozu cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) prime isto cjepivo i za drugu dozu. Jedini izuzetak od pravila da obje doze cjepiva trebaju biti od istog proizvođača su situacije kada osoba razvije na prvu cjepiva dozu ozbiljnu nuspojavu (primjerice, ako osoba razvije poremećaj krvarenja nakon prve doze cjepiva, npr. potkožna krvarenja udaljena od mjesta primjene cjepiva, krvni ugrušci u bilo kojem dijelu tijela, koji se ne mogu protumačiti drugim razlogom), a to se treba za svaki pojedinačni slučaj dogovoriti s liječnikom koji je uključen u liječenje nuspojave', navodi HZJZ.

4. Koliko doza cjepiva koje se rutinski prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), treba primiti osoba koja je preboljela bolest COVID-19?

HZJZ smatra da je opravdano kod osoba koje su preboljele COVID-19 primijeniti samo jednu dozu bilo kojeg cjepiva, tri do šest mjeseci nakon preboljenja ako nisu imunokompromitirane. Ako je prošlo manje od tri mjeseca od preboljenja, nije potrebno primijeniti drugu dozu pod uvjetom da je prva doza primijenjena najmanje mjesec dana nakon početka bolesti. Ako je prošlo više od šest mjeseci od preboljenja do primjene prve doze cjepiva, preporučljivo je primijeniti obje doze cjepiva ako se osoba cijepi cjepivom koje se prima u dvije doze.

  • +1

Cijepljenje zaposlenika Le Meridien Lav

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: La Meridien Lav

Osobe oslabljenog imuniteta zbog bolesti, lijekova ili dobi (stariji od 65 godina) koje su preboljele COVID-19 i dalje trebaju primiti dvije doze cjepiva ako se cijepe cjepivom koje se prima u dvije doze. Nema nikakvih prepreka da osoba koja je preboljela COVID-19 primi dvije doze cjepiva ako je to potrebno zbog administrativnih razloga (npr. zahtjev poslodavca).

5. Ako osoba nakon primanja prve doze cjepiva oboli od COVID-19, treba li primiti drugu dozu i kada?

Osobe koje obole od bolesti COVID-19 nakon primjene prve doze cjepiva, trebaju primiti drugu dozu cjepiva.U tim se situacijama termin za drugu dozu ne računa prema datumu primitka prve doze, već prema datumu obolijevanja. Drugim riječima, neovisno o tome koje je cjepivo osoba primila prije nego što je oboljela, treba drugu dozu istog cjepiva primiti 3–6 mjeseci nakon preboljenja bolesti COVID-19. Informacije o trajanju zaštite nakon preboljenja i cijepljenja te o sigurnosti i odnosu koristi i rizika od cijepljenja se kontinuirano dopunjuju, praktički iz tjedna u tjedan te će HZJZ, ako novi podaci s vremenom ukažu da je potrebno u nekom aspektu izmijeniti ove privremene preporuke, objaviti njihovu revidiranu verziju.

6. Može li se skratiti preporučeni razmak od 12 tjedana između dvije doze AstraZenece i šest tjedana između dvije doze Pfizera?

Može. Cjepivo AstraZenece se može primijeniti s razmakom od četiri do 12 tjedana između dvije doze, a cjepivo Pfizera s razmakom od tri do šest tjedana.

Privremena Dopuna Preporukama o Cijepljenju Protiv Bolesti COVID 19 1 by Raoul Belavić on Scribd

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!