FINANCIJSKA TRAUMA U VREMENSKOJ KAPSULI

'U Zabi su vrlo ljubazno primili Crnu knjigu žrtava franka'

01.05.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Zagrebačka banka je povodom svoje stogodišnjice poslovanja pozvala klijente da u vremensku kapsulu odlože predmete koji će izaći na svjetlo dana za točno 100 godina. Udruga Franak se rado odazvala tom pozivu i budućim generacijama ostavila u nasljeđe Crnu knjigu sa svjedočanstvima upropaštenih korisnika kredita u švicarskim francima, ali i poruku da su dobili prvostupanjsku presudu u tužbi protiv osam banaka te kopiju Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je kamata smanjena na 3,23 posto

Tim činom aktivisti Udruge Franak kažu da žele upozoriti potomstvo na nezakonito poslovanje banaka te im pokazati što su 'sve učinili da njihov svijet, kao i svijet poslovanja banaka, u budućnosti bude bolji i pravedniji'.

Na kakav prijem su naišli u banci? 'Moram priznati da nas je iznenadio sam doček u banci jer nismo posebno najavili svoj dolazak Zabi. Točno u 11 sati ljubazna djelatnica banke dočekala nas je na samom ulazu u banku i odvela do šaltera otvorenog samo za nas. Pohranili smo Crnu knjigu i vijest o dobivenoj prvostupanjskoj presudi u tužbi protiv osam banaka. Nije bilo nikakvih problema, dapače, bili su iznimno ljubazni i profesionalni. Kapsula se zatvara 30. rujna i dobit ćemo certifikate koje ćemo pohraniti u Udruzi', otkrila je za tportal Selma Muftić Pustički, koordinatorica PR tima Udruge Franak.

Poručuju kako doista žele vjerovati da će naša djeca i unuci za 100 godina na Crnu knjigu gledati kao što crnci danas gledaju na razdoblje ropstva u Americi.

Također se nadaju da će 'ova situacija u kojoj je bankama dopušteno sve, a malom čovjeku ništa, biti samo dio kolektivnog sjećanja'. Zato su uostalom i krenuli u borbu svim sredstvima ne bi li promijenili stav većine ljudi kako se ništa ne može učiniti i kako je borba za bolje sutra uzaludna.

'Mi vjerujemo da nije i to ćemo dokazati na sudu', poručuju iz Franka.