KRAJ DISKRIMINACIJE

U Washingtonu sklopljeni prvi istospolni brakovi

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2010 08:21
  • Objavljeno 10.03.2010 u 08:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istospolni parovi u utorak su sklopili prve brakove u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a koji čini posebnu upravnu jedinicu Distrikt Columbia, u kojoj su prošloga tjedna takvi brakovi legalizirani

Neki parovi ujutro su satima čekali pred zgradom višeg suda, zajedno s roditeljima i prijateljima, kako bi među prvima iskoristili novostečeno pravo.

Angelisa Young i Sinjoyla Townsend, o čijih 12 godina vanbračne zajednice u utorak piše The Washington Post, bile su prvi istospolni par koji je ozakonio vezu u glavnom gradu SAD-a.

Nakon što je istospolni brak legaliziran prošloga tjedna, antihomoseksualne skupine su podnijele tužbe i žalbe, nastojeći izmijeniti odluku.

Sudovi Distrikta Columbia i predsjednik Vrhovnog suda John Roberts odbacili su te podneske.

Istospolni brakovi prethodno su legalizirani u američkim saveznim državama Vermont, New Hampshire, Connecticut, Iowa i Massachusetts.

U utorak je u Washingtonu vjenčano samo desetak parova, no više od 300 ih je od vlasti zatražilo dozvolu za brak.

Katolička nadbiskipija Distrikta Columbia reagirala je na legaliziranje istospolnih brakova odlukom koja je kritizirana kao prikriveni izraz vjerske nesnošljivosti i diskriminacije.

Nadbiskupija je, naime, od 2. ožujka ukinula pravo na zdravstveno osiguranje za nove bračne partnere sadašnjih i budućih zaposlenika svoje karitativne organizacije Chatolic Charities, dok je za sadašnje bračne partnere zaposlenika zadržala to pravo, izjavio je predsjednik uprave vašingtonskog Caritasa Edward Orzechowski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!