ZA RAZLIKU OD MILANOVIĆEVE EKIPE

U vrijeme krize europske vlade ne idu na trotjedno ljetovanje

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska Vlada objavila trotjedni kolektivni godišnji odmor, i to bez ostavljanja bilo koga dežurnog na Markovom trgu, istražili smo kako se ponašaju druge vlade Europske unije po ovom pitanju, napose kada im je država u dubokoj ekonomskoj krizi

U vremenu prije nego što je Europu zahvatila kriza, koja traje već nekoliko godina, premijeri i predsjednici znali su si priuštiti luksuzne godišnje odmore. Jedan od poznatijih primjera je bilo ljetovanje tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira kod kolege Silvija Berlusconija (koji je hodao s piratskom maramom na glavi jer je baš bio presadio kosu!), a ništa manje problematični nisu bili ni godišnji odmori bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, koji je volio ljetovati u raskošnim vilama svojim bogatih prijatelja. U međuvremenu nijedan od spomenutih nema nikakvu funkciju u izvršnoj vlasti (iako se neuništivi Berlusconi još uvijek trudi zasjesti na mjesto premijera Italije, ponajviše kako bi izbjegao odlazak u zatvor), a političari pak prilično paze na reakciju krizom izmučene javnosti kada odlaze na ljetovanje.

Primjerice, britanski je premijer David Cameron još 2010. upozorio svoje ministre da se klone egzotičnih i skupih destinacija te da se odmaraju u Velikoj Britaniji, dok je sljedeće godine sa suprugom Samanthom išao na trodnevno ljetovanje u Španjolsku, ali izabravši najjeftinijeg avioprijevoznika, kao i 'hotel srednje kategorije', kako je izvještavao El Pais.

Nedavno je i na godišnji odmor otišla njemačka kancelarka Angela Merkel, koja ljetuje u planinama, te je također poznata po tome da na ljetovanje ne troši veliki novac. Ove godine Merkel je skratila svoj odmor, ponajviše zbog predizborne kampanje koja slijedi, a ljetovat će u planinama Južnog Tirola, pojaviti se u Bayreuthu na premijeri Wagnerove opere te provesti par dana u svojoj dači u Uckermarku.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle sa suprugom Michaelom Mronzom putuje na Mallorcu, gdje imaju zajedničku kuću, dok je Merkeličin zamjenik, vicekancelar Philip Roesler, ostao u Berlinu kako bi vodio sjednice vlade krajem srpnja. Nakon toga planira kratki odmor od nekoliko dana sa suprugom i dvije kćeri na jezeru Ostsee. Ministrica zaštite potrošača Ilse Aignerove godine nema vremena za ljetovanje uz objašnjenje da joj je 'kalendar pun termina', a jednako tako odmarati se neće ni ministar zdravlja Daniel Bahr. U svakom slučaju, neće se dogoditi da nikoga iz vlade nema u Berlinu.

Nakon niza kritika o tome da je prošle godine sa svojom partnericom Valérie Trierweiler proveo dva tjedna odmora u tvrđavi Brégançon iz 17. stoljeća na mediteranskoj obali Francuske, službenoj ljetnoj rezidenciji francuskih predsjednika od doba De Gaullea, François Hollande je ove godine promijenio ton. Dao je, prema napisima medija, upute svojim ministrima da ne idu na godišnje odmore ove godine. Ljeto će za njega 'biti studiozno', a praznici 'minimalistički', poručuju izvori iz Elizejske palače. Istu stvar očekuje od članova vladinog kabineta.

Kada je pak riječ o Belgiji, prošle godine je premijer Elio di Rupo bio na odmoru u Italiji, a zamjenu u vladi osiguravala su četiri ministra federalne vlade (ministrica srednje klase i tri vicepremijera). Ovaj tjedan započeo je pak službeni odmor belgijske vlade. Elija di Rupa zamjenjuju dva ministra koja su prva na listi za kontakt u slučaju važnijih događaja te su ovlaštena potpisivati službene dokumente. Premijer se vraća u zemlju u slučaju ozbiljnih događaja u zemlji. Ostali ministri federalne vlade su se usuglasili oko rasporeda tako da je svaki resor pokriven. Regionalne vlade u Belgiji djeluju po istom načelu kao i federalna. Kada je ministar u inozemstvu ili na odmoru, mora odabrati kolegu koji će ga za to vrijeme zamijeniti.

Da se u vrijeme velike krize ne ide na trotjedne godišnje odmore, podsjeća i primjer bivšeg španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, koji nije išao na ljetovanje u ljeto 2010, kada je Španjolska počela grcati zbog sloma tržišta nekretnina.

Austrijska vlada također ove godine izbjegava kolektivni godišnji odmor, pa su i kancelar Werner Faymann i njegov zamjenik Michael Spindelegger najavili kako će iskoristiti tek nekoliko dana. Primjerice, Faymann je proveo vikend s obitelji u Veneciji te je par dana u srpnju biciklirao po austrijskim brdima. Spindelegger je pak najavio da neće ići na godišnji odmor, no da će zato par puta posjetiti obitelj koja ljetuje na austrijskom jezeru Mondsee.

Grčka vlada premijera Antonisa Samarasa prošle godine uopće nije išla na godišnji odmor, a očekuje se da će tako biti i ove godine. Bivši talijanski premijer Mario Monti je prošle godine na godišnjem odmoru bio tjedan dana sredinom kolovoza, dok ni španjolski premijer Mariano Rajoy nije imao velikih planova za ljetovanje s obzirom na krizu u kojoj se nalazi njegova zemlja.

Aktualni talijanski premijer Enrico Letta ne ide ove godine na godišnji odmor jer mu je zemlja u krizi. Planira se odmoriti tek iduće godine, ako mu to prilike dozvole.