DRŽAVNI VRH NA OKUPU

U Vladu stigli Cvitan i Orepić, čeka se Plenkovićeva reakcija na Orašje

02.11.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Sastanak užeg kabineta Vlade počeo je u 11 sati, a oko 12.50 sati u zgradu Vlade na Markovu trgu stigao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i potvrdio da je došao na razgovor o uhićenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju. Na pitanje novinara kako komentira ta uhićenja Orepić je kazao da upravo ide na sastanak na kojemu će o tome razgovarati. Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave

Ante Šprlje, ministar pravosuđa još nije rekao ništa po pitanju uhićenja, kao uostalom ni sam premijer Andrej Plenković. Vlada mora zauzeti jedinstveni stav po tom pitanju, a zasigurno će biti i riječi o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je najavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su u srijedu prijepodne zabrinutost zbog uhićenja bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u susjednoj državi.

Petrov: Vjerujem da će pripadnici HVO-a iz Orašja brzo dokazati svoju nevinost

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izrazio je zabrinutost uhićenjem u Orašju, te uvjerenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili 'kada su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije'.

'Uvjeren sam da će vrlo brzo dokazati nevinost i da će uživati slobodu za koju su se tako hrabro borili', izjavio je Petrov novinarima nakon mise i paljenja svijeća za poginule i nestale hrvatske branitelje kod zagrebačke crkve Sveta mati slobode.

Naglasivši kako nema namjeru raditi pritisak na pravosudna tijela u BiH, istaknuo je da je ipak riječ o hrvatskim državljanima koji su, kad su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, u Bosanskoj Posavini bez kalkulacija ustali i oduprli se srpskoj agresiji, a što se, ustvrdio je, treba naglasiti i ne smije zaboraviti.

Upitan što hrvatska Vlada može učiniti da pomogne uhićenim Hrvatima, Petrov je rekao kako će Most i HDZ kao partneri u Vladi zajednički dati odgovor, najavivši da će tijekom dana ponovno razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem i dogovoriti zajedničke korake.

Medved: Vlada će analizirati stanje i do kraja dana izvijestiti javnost

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da će hrvatska Vlada analizirati stanje i izvijestiti javnost, vjerojatno do kraja dana.

Na novinarski upit zašto Hrvatska nije ništa poduzela od kada se pojavio problem s nadležnošću za kazneni progon za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Medved je odgovorio kako nije točno da Hrvatske nije ništa učinila, već je poduzela niz aktivnosti između vlada i resornih ministarstava.

Odvjetnica Vesna Škare Ožbolt, bivša hrvatska ministrica pravosuđa smatra da Hrvatska ne može zaustaviti ili spriječiti proces u BiH.

'Reagiramo tek kad se nešto dogodi. Nemamo pripremljenu dokumentaciju ili instituciju koja bi tu dokumentaciju proučavala. Politika može samo deklarativno reći svoje, ali RH može pomoći dostavom dokumentacije i praćenjem samog postupka, pa reagirati ako se primijeti da se sudi po nevjerodostojnoj dokumentaciji. Mi smo svjedočili neselektivnom davanju dokumenata, primjerice Brijunskih transkripata. Još uvijek ima dokumentacije koja postoji u Haagu, BiH i kod nas, a nema tijela koje bi je pohranjivalo', upozorila je Škare Ožbolt, prenosi N1

Za to vrijeme u Bosanskoj Posavini, a prije svega u Orašju i okolnim selima, građani su i dalje u šoku zbog uhićenja cijelog vojnog vrha 106. brigade HVO-a iz Orašja na čelu s generalom Đurom Matuzovićem i njegovim zamjenikom Ivom Oršolićem. U utorak je, podsjetimo, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, u izjavi koju je dao televiziji N1, rekao da BiH želi najbolje odnose s Hrvatskom, ali i da 'odgovorni za ratni zločin trebaju odgovarati'.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.