strava i užas

U velikim šumskim požarima u Čileu život izgubila 51 osoba

04.02.2024 u 08:35

Bionic
Reading

U šumskim požarima koji bjesne središnjim Čileom poginula je najmanje 51 osoba, a broj žrtava vjerojatno će i dalje rasti, priopćile su vlasti, dok se vatrogasci bore da ugase plamen koji prijeti naseljenim područjima.

Crni dim suklja u nebo nad mnogim dijelovima regije Valparaiso u kojoj živi gotovo milijun stanovnika u središnjem Čileu, dok se vatrogasci pomoću helikoptera i kamiona bore da ugase vatru.

Područja oko obalnog turističkog grada Vina del Mar među najteže su pogođenim i spasilački timovi bore se da dođu do svih pogođenih područja, rekle su čileanske vlasti.

Broj mrtvih porastao je kada je pet tijela pronađeno na cestama, a informacije pokazuju da će se "doseći puno veće brojke" u narednim satima, rekla je ministrica unutarnjih poslova Carolina Toha.

  • +8
Veliki požari u Čileu Izvor: Profimedia / Autor: Chilean Presidential Palace / Xinhua News / Profimedia

"Stanje u Valparaisu je najosjetljivije", rekla je Toha, dodajući da se zemlja suočava s najgorom katastrofom od potresa 2010. u kojem je poginulo oko 500 ljudi.

Predsjednik Gabriel Boric rekao je naciji u televizijskom obraćanju da je stanje vrlo teško.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Čileu tijekom ljetnih mjeseci.

Prošle godine, zbog rekordnog toplinskog vala, umrlo je 27 ljudi, a vatrom je bilo zahvaćeno više od 400.000 hektara.

"Područje zahvaćeno požarima danas je mnogo manje nego prošle godine, (ali) u ovom trenutku broj zahvaćenih hektara raste vrlo brzo", rekla je Toha.

Između petka i subote područje zahvaćeno šumskim požarima povećalo se na 43.000 hektara s 30.000.

Toha je rekla da je vlast najviše zabrinuta što se neki od aktivnih požara razvijaju vrlo blizu urbanih područja "s vrlo velikim potencijalom da ugroze ljude, domove i objekte".