epidemija

U Varaždinskoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom, dvoje zdravstveni djelatnici

25.08.2020 u 11:38

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma. U dva slučaja radi se o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima

Konkretno se kod jedne osobe radi o djelatniku ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt COVID-19 pozitivne osobe. Ovdje je epidemiološka obrada još u tijeku no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno će određeni broj djelatnika završiti u mjeri samoizolacije što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije.

Kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera Varaždinske županije će biti da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz mjere samoizolacije. Veliki broj asimptomatskih slučajeva kod kojih zaraženi nemaju nikakve simptome, no ipak prenose zarazu, dodatno otežavaju  borbu protiv nekontroliranog širenja zaraze.

Dodatno otežava i činjenica da zaraženi u razgovoru s epidemiolozima često zaborave na pojedine osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu nekoliko dana unatrag pa se tako ne obuhvate svi potencijalni budući prenositelji.

'Apeliram na građane, ukoliko žele pomoći u zajedničkoj borbi protiv nekontroliranog širenja zaraze i spriječiti potencijalno uvođenje dodatnih mjera, da reduciraju broj nepotrebnih bliskih kontakata te da u slučaju pozitivnog testa na koronavirus imaju pregled s kim su bili u kontaktu posljednjih dana', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje je 49 s obzirom da imamo i 3 osobe koje su se oporavile. Devetero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ima 120 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji im se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.