KRITIČNO STANJE

U Unsko-sanskoj županiji više neće primati migrante

05.02.2019 u 17:26

Bionic
Reading

Vlasti Unsko-sanske županije upozorile su u utorak kako više nemaju prostora za smještaj novih ilegalnih migranata i zatražile da skrb o onima koji su već ondje ili će stići preuzemu državne vlasti u Sarajevu

Operativna skupina za upravljanje migrantskom krizom, kojom je predsjedavao županijski premijer Mustafa Ružnić, zatražila je da državno ministarstvo sigurnosti u roku od deset dana preuzme nadzor nad migrantskim centrima u Bihaću, Velikoj Kladuši i kod Cazina.

Ako se to ne dogodi, centri će se zatvoriti, upozorili su dužnosnici u priopćenju.

"Unsko-sanska županija čvrsto je na stajalištu da se mora kontrolirati migrantski val i da kvote za prihvat migranata koje su određene sukladno raspoloživom kapacitetu ne mogu prijeći 3200 osoba", istaknuli su.

Najveći kapacitet ima centar u tvornici "Bira" u Bihaću, no on je predviđen za tisuću i pol osoba, a već sada ih boravi gotovo dvije tisuće.

U tom je centru prošlog tjedna izbila masovna tučnjava u kojoj su sudjelovale stotine migranata i nekoliko desetaka ih je ozljeđeno. Policija je jedva uspjela smiriti taj sukob.

  • +15
Izbjeglice u nedovršenom staračkom domu u Bihaću Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Od ministarstva sigurnosti vlasti u Bihaću traže i da osigura premještaj migranata problematičnog ponašanja u centar zatvorenog tipa kakavi postoje na području Sarajeva.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja organizira prihvat i smještaj migranata zatražili su bolju koordinaciju s lokalnim vlastima i ljekarnama u županiji zabranile prodaju lijekova migrantima za koje se mora izdavati recept. Vlada je i građane upozorila da prestanu nelegalno smještati i prevoziti migrante.

 "Ako u idućih deset dana zahtjevi koji se odnose na ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu ispoštovani, Unsko-sanska županija će biti prinuđena pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri rasformiraju i zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području Republike Srpske", poručila su vlasti u Bihaću.