SHEMA BEZ GLAZBE

U tramvajima i busevima uskoro kreće Radio ZET

30.09.2012 u 12:01

Bionic
Reading

"Radio" Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a) počinje sredinom listopada s emitiranjem u svim ZET-ovim tramvajima i autobusima pa će tako postati prvi u Europi javni gradski prijevoznik koji ima svoj "radijski" informativni program.

'Radio ZET' moći će istodobno čuti putnici u 600-tinjak ZET-ovih vozila - 200-tinjak tramvaja i 400-tinjak autobusa, najavio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić, idejni začetnik i pokretač Radio ZET-a, novinar s više od deset godina radijskog iskustva.

"Emitiranja smo zamislili na način da se u najvećim prometnim opterećenjima, odnosno u jutarnjoj i poslijepodnevnoj špici, uključujemo prema našoj programskoj shemi sa sadržajima maksimalno do pet minuta, a kada za to bude potrebe to će trajati i dulje", rekao je Jurić i dodao da će "radio" emitirati od 7 do 9 sati ujutro te od 15 do 17 sati poslijepodne i uz tzv. redovna uključenja bit će i povremena, svakih pola sata po nekoliko minuta.

Istaknuo je da će njihov informativni program sadržavati pregled gradskih vijesti, a okosnica će biti vijesti iz Zagrebačkog holdinga, prometa i Zagreba. Naglasio je kako će Radio ZET nastaviti suradnju s Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom (Hina) koja je počela u eksperimentalnoj fazi emitiranja.

"Namjeravamo izvijestiti građane Zagreba o najvažnijim informacijama. Emitirat ćemo i najvažnije Hinine vijesti iz Hrvatske, Europske unije, svijeta, gospodarstva, kulture i sporta", naglasio je i dodao kako Zagrepčani koji koriste svakodnevno ZET-ov prijevoz, a njih je nešto manje od milijun na dan, zaslužuju dobiti informaciju koja se direktno tiče njih a nije nužno zagrebačka".

Istaknuo je i da "Radio ZET" zasad neće emitirati glazbu, jer njezino emitiranje podliježe plaćanju autorskih i izvođačkih prava.

Reportažno vozilo Radio ZET-a za izravna javljanja svoju će premijeru imati prilikom ovogodišnjeg blagdana Svih svetih, najavio je Jurić i dodao da osim što na taj način glasovno informiraju svoje putnike, također iz svoje redakcije šalju i tonska priopćenja, video-zapise i fotografije svim medijima o događajima vezanim uz ZET. "Prvi koraci iz kojih se dogodila konkretna ideja, o uvjetno rečeno radio ZET-u jer je riječ o informativnom, zvučnom programu a ne radio postaji, bili su u 2008. kada smo s jednom zagrebačkom lokalnom radio postajom isprobavali zvučni sustav", kazao je Jurić i dodao da je u tom trenutku to izgledalo dosta "primitivno", iako je i to već bio veliki iskorak - jer je "išla Snježna kraljica" i prenosili su upute uživo iz ZET-ovog prometnog centra.

"Konkretan početak takvog redovnog informiranja bio je prilikom posjeta pape Benedikta XVI. kada smo emitirali upute za hodočasnike na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku", rekao je Jurić i dodao da su ljudi time bili zadovoljni, pa su u ZET-u odlučili i Zagrepčanima ponuditi Radio.