ČEKA SE NOVI ZAKON

U tišini bez komisije predsjednica pomilovala 10 osuđenika

24.06.2018 u 20:42

Bionic
Reading

Prošle su gotovo tri godine otkad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspustila Komisiju za pomilovanja. No kako Dnevnik Nove TV doznaje, i bez komisije Predsjednica je pomilovala deset osoba.

U tišini bez javnosti i bez Komisije za pomilovanje predsjednica je pomilovala deset osuđenika. Riječ je uglavnom o lakšim kaznenim djelima. Među njima krivotvorenja isprava, nedozvoljena uporaba autorskih prava, prometna nesreća. Ima i osuđenih za prijetnje, nanošenje tjelesnih ozljeda, ali i gospodarski kriminal. Svi redom s manjim kaznama. Na osnivanje nove komisije, čini se, još će se neko vrijeme pričekati, donosi Dnevnik Nove TV.

'U suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenut je postupak izrade nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju kako bi se isti osuvremenio, te kako bi se usustavio rad komisije čiji sastav i ovlasti dosad nisu bile utemeljene na odredbama Zakona. Naime, komisija je djelovala kao savjetodavno tijelo bez jasno propisanih ovlasti i odgovornosti, što će se predloženim novelama svakako regulirati', priopćili su iz ureda Predsjednice.

'Najvažnija je tu ideja da se pokuša oformiti određeno povjerenstvo koje bi bilo točno strukturirano u kojem bi bili stručnjaci određenog profila koji bi pomagali predsjednici i davali određene sugestije i mišljenja kod donošenja ovih odluka', rekao je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Izmjene zakona, tvrdi bivši ministar pravosuđa, nisu razlog da komisija nije ponovno oformljena.

'Mi u ovom trenutku imamo važeći zakon i to što s njim netko nije zadovoljan i što misli da bi trebao biti drugačiji nikako ne smije biti opravdanje da se zakon ne provodi jer po toj logici bilo koji zakon možemo proglasiti da nam se ne sviđa pa da ga nećemo provoditi', kaže SDP-ov Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica je raspustila komisiju nakon skandala. Njezin tadašnji savjetnik Vladimir Šeks javno je priznao da je od njih tražio pomilovanje za svog bivšeg savjetnika Vanju Goldbergera. No tada se problematiziralo i pomilovanje bivšeg vlasnika Croatia Busa Leona Sulića, te Danka Seitera, jednog od aktera afere Karlovačka banka povezanog s predsjedničinim donacijama u kampanji.

Predsjednica nije pravnica, tvrdi bivši predsjednik Ivo Josipović, stoga ako nema komisije upitno je, kaže, tko je savjetuje. "Predsjednica vrlo vjerojatno ima neke savjetnike, ne vjerujem da je toliko hrabra da odlučuje o kazneno pravnim stvarima, jer nije te struke bez da ima nekog stručnjaka. A ako odlučuje uz nečiji savjet, a ne znamo imenom i prezimenom tko je to onda se postavlja pitanje transparentnosti", rekao je Josipović.