stožer rijeka pravde

SDP-ovci nezadovoljni rezultatom, ali nisu prestali plesati: Ovako je protekla večer u stožeru

17.04.2024 u 18:54

Bionic
Reading

Točno u 19 sati zatvorena su birališta diljem Hrvatske, a prvi rezultati nestrpljivo su se iščekivali i u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, gdje su izbornu noć proveli čelnici stranaka koje čine koaliciju Rijeke pravde

23.58 Malo prije ponoći okupljenim SDP-ovcima se obratio šef stranke Peđa Grbin, uz kojeg su stajali i koalicijski partneri.

'Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali dvije trećine hrvatskih građana žele promjenu. Dvije trećine građana nisu zadovoljne onime što se događa u Hrvatskoj. Njih iznevjeriti nećemo. Nije gotovo. Dragi prijatelji, pred nama su dani, tjedni, možda i mjeseci razgovora, a ti razgovori završit će promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom', najavio je Grbin.

23.27 U SDP-u se nadaju još kojem mandatu kada se zbroje svi glasovi iz Zagreba. Obraćanje predsjednika SDP-a Peđe Grbina očekuje se malo prije ponoći, iako je dio simpatizera i članova stranke već napustio izborni stožer.

22.12 GLAS-ova Anka Mrak Taritaš također napominje da su tek došli rezultati iz malih mjesta. 'Ne bih voljela da sljedeća Vlada bude ekstremno desna vlada HDZ-a i DP-a, jer onda će demokracija doći na najmanju moguću razinu. Nastojim biti optimist da će se još dogoditi crni labud i da će Rijeke pravde poslati poruku - 'ajmo složiti neku drugu vladu'', kazala je za tportal.

'Ne treba zatvoriti vrata, ali sve što treba biti brana skretanju u desno - treba učiniti', prokomentirala je mogućnost suradnje s DP-om.

O eventualnoj šansi da Rijeke pravde slože Vladu kaže: 'Dala bih još malo vremena. Treba pričekati do kraja, jer na kraju se mrtvi broje.'

Anka Mrak Taritaš za tportal Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

22.04 SDP-ov Ivan Račan kazao nam je da trenutni rezultati dosta precizno odražavaju istraživanja javnog mijenja koja su rađena prije izbora. 'Očekujem da će do kraja večeri to biti još više precizno, HDZ će još malo pasti, a drugi još dobiti', kazao je.

I Račan je uvjeren da Milanović ima šanse biti mandatar. 'Ovaj rezultat pokazuje apsolutnu mogućnost sastavljanja Vlade bez HDZ-a. Sve opcije koje su osvojile mandate jasno su izrazile da neće s HDZ-om - ako se toga budu držale, onda je jasno da je to sastavljanje velike široke Vlade bez HDZ-a', kazao je Račan.

Opcija suradnje s DP-om i Mostom je otvorena, ali... 'Treba precizno dogovoriti oko čega je ta suradnja i onda je to moguće, ali to ostaje za razgovore koji slijede', kazao je Račan.

21.27 'Radi se o rezultatima koji održavaju stanje u malim biračkim mjestima, tek slijedi ono što je SDP-u najvažnije, a to su veliki gradovi. Čak i na ovako malom uzorku vidi se da su građani pokazali da je SDP bio i ostao najjača stranka ljevice, a čak i da ostanu ovakvi rezultati, što je nemoguće, mi smo ostvarili bolji rezultat nego u prethodnom izbornom ciklusu', poručila je za tportal SDP-ova Mirela Ahmetović.

'Polako, ima vremena, ajmo pričekati da se sve zbroji, vjerujem u slobodoumnost i samosvjesnost građana koji su odlučili stati na kraj HDZ-ovoj krađi', kazala je Ahmetović.

'Naš premijer Zoran Milanović će sastaviti Vladu', jasno je poručila.

21.07 Bez imalo oduševljenja i pomalo zabrinuto dočekani su prvi službeni rezultati u stožeru koalicije Rijeke pravde.

20.46 Kako Jutarnji list neslužbeno saznaje, prvi razgovor između koordinatorice Možemo! Sandre Benčić i predsjednika SDP-a Peđe Grbina već je obavljen.

Kako doznajemo, Grbinu je jasno stavljeno na znanje da Možemo! ostaje pri svom stavu da će podržati manjinsku lijevu vladu bez desnih stranaka. Dakle, neće ući u Vladu, ali će je podržavati u parlamentu.

Atmosfera u stožeru SDP-a nakon objave izbornih anketa Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

20.08 Neslužbeno se od nekih u SDP-u može čuti da se ovaj rezultat ne može smatrati uspjehom, posebno kada se uzme u obzir to da su izbori održani usred tjedna i da je izlaznost bila velika. No jednako tako, smatraju da ni HDZ ovo ne može shvatiti kao svoju pobjedu i uspjeh.

19.53 'Uvijek može bolje i to očekujem kada dođu prvi rezultati i kada se vidi gdje su otišli ovi rubni mandati. Mislim da će to ipak ići nama više u korist zbog velike izlaznosti. Najvažnije je da HDZ ipak neće tako lako formirati svoju vlast, prema tome šanse još uvijek postoje', poručila je za tportal Dalija Orešković u komentaru na prve izlazne ankete.

Orešković je svjesna da će za formiranje vlasti morati razgovarati s Domovinskim pokretom. 'Moramo vidjeti jesu li oni dosljedni u svemu što su govorili u kampanji ili će se raskoliti ili će biti bazen iz kojeg će HDZ čupati žetončiće. Ako se to dogodi, onda znači da smo izgubili državu. Vidjet ćemo tko i što su ljudi iz DP-a, jesu li stranka ili žetoni', poručila je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Maja Šurina

19.29 'Prije svega sam zadovoljan izlaznošću, demokracija se vratila na velika vrata u Hrvatsku. Hrvatski građani su odabrali promjene, svi su rekli da neće s HDZ-om', komentirao je Ivica Puljak, dodavši da je uvjeren da će upravo koalicija Rijeke pravde sastaviti novu Vladu.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

19.23 Nakon objave prvih izlaznih anketa, atmosfera u izbornom stožeru SDP-a ipak je potonula.

19.09 'Izlazne ankete pokazuju da nas očekuju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine. Ako ostanu ovakvi rezultati da HDZ u 10 izbornih jedinica ima 58 mandata, možemo reći da oni koji su činili jalovu, bezidejnu, nesposobnu, divlju, a po zadnjem i ludu oporbu, imaju 24 mandata više u Hrvatskoj nego što je to dobio HDZ', prvi je komentar izlaznih anketa SDP-ovog Arsena Bauka.

Za pregovore, pojasnio je, računaju na dosadašnju oporbu i zastupnike manjina.

Članovi i simpatizeri stranaka koalicije Rijeke pravde, koju uz SDP čine Centar, HSS, Reformisti, Stranka s imenom i prezimenom i Glas, u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu počeli su se okupljati već prije zatvaranja birališta.

I prije 19 sati u izbornom stožeru viđeni su SDP-ovi visoki stranački dužnosnici, poput Arsena Bauka, Biljane Borzan, Mirele Ahmetović i Ranka Ostojića, a hodnicima se šetao i američki PR stručnjak Alex Braun.

Osim standardnog cateringa, kojim se može pohvaliti svaki bolji izborni stožer, SDP je ovaj put angažirao bend Vintage Acoustic.

Raspoloženje među okupljenima uoči zatvaranja birališta bilo je teško procijeniti, no vladala je pritajena nervoza.

  • +2
Zagreb: Priprema stožera koalicije Rijeke pravde za doček prvih izbornih rezultata Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL