PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK KAO UZOR

U srpskoj Skupštini spomenuo Tuđmana pa izazvao pravi metež

27.08.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Reakcije je jučer u srpskoj Skupštini izazvao zastupnik Marko Atlagić iz Srpske napredne stranke, navevši bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana kao uzor za dobro rješavanje kadrovskih problema

'Dat ću vam primjer jedne susjedne države, ja njihovog predsjednika nerado spominjem, ali bio je u pravu. Radi se o Franji Tuđmanu kada je najboljem poznavatelju međunarodnog prava... rekao da će mu biti ministar vanjskih poslova dok Hrvatska ne bude međunarodno priznata', kazao je Atlagić i dodao da je Tuđman, čim je priznata neovisnost Hrvatske, smijenio tog stručnjaka i postavio ga za rektora, piše B92.

'To je vođenje politike... To je ta nova politika koju vi ne možete shvatiti, takav ministar može obaviti jedan zadatak najbolje u ovoj zemlji', rekao je Atlagić.

Poslanik LDP-a Bojan Djurić ocijenio je da se u 24 godine parlamentarizma u Srbiji nije dogodila takva uvreda za Skupštinu - da se kao uzor za pravilno uređenje i vođenje države navodi primjer Franje Tuđmana.


Zastupnik DS-a Borislav Stefanović ukazao je na to da je spominjanje Tuđmana uvredljivo za mnoge građane. 'Uvredljivo je, ali kako ste vi jedna vlast, rekao bih čitača početnika, vi ste svi od vrha do dna fascinirani knjigom koju ste pročitali to jutro. Recimo Aleksandar Vučić pročita o Singapuru, a onda o njemu priča u 20 intervjua... onda se pročita Max Weber pa naprednjaci navale na kiosk kako bi ga kupili jer misle da se tamo prodaje…', kazao je Stefanović.

Atlagić je objasnio da je ono što misli o Tuđmanu objavio u mnogim časopisima, 'da je on 99 posto fašist, ali da svaki fašist ima nešto što je dao znanosti'.

'Što je to jedan posto dobroga Tuđman učinio za Srbe u Hrvatskoj, a što Hitler ili Mussolini za čovječanstvo?! Ovo je uvreda srpskom narodu iz Hrvatske i srpskom narodu uopće. Ni u Hrvatskom saboru se Tuđman ne citira. Nije završio u Haagu samo zato što nije živ. I ovo je paradigma svega što slušamo posljednjih godinu dana od zastupnika SNS-a', kazao je zastupnik URS-a i bivši ministar Predrag Mirković.