6. 11. za 6,11 posto

U srijedu štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, a istog dana prosvjedovat će se na Markovom trgu

31.10.2019 u 11:13

Bionic
Reading

'Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sinoć je, zajedno s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, uspješno završio pregovore za čuvanje fotelja za vođenje i hrvatsko predsjedanje EU-om. Ti pregovori imali su svrhu da jedni i drugi sjede u NSK u vrijeme predsjedanja EU-om. Mi očekujemo da Andrej Plenković opet postane predsjednik Vlade RH, pozove sindikate na sastanak i pregovore i da sa sindikatima počne pregovarati o budućnosti, usuđujem se reći, naše domovine', rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, na današnjoj konferenciji za novinare

U srijedu štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, a istog dana prosvjedovat će se na Markovom trgu, poručila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, dodajući da ih je Vlada htjela slomiti, a samo ih je ojačala.

Njezin kolega iz sustava srednjih škola najavio je da će se sindikati odazvati na očekivani poziv Vlade na pregovarački sastanak.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Odlučivat će svi štrajkaši

'Danas je 16. dan štrajka, ne znam kada će se konačno otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Čekamo da čujemo prijedloge Vlade RH i da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka tih pregovora moći ćemo govoriti o nekim konačnim zaključcima. Ono što će ostati zadnje na stolu ponudit ćemo svima zaposlenima koji su sudjelovali u štrajku da se o tome očituju. Tražit ćemo stajalište onih koji su sudjelovali u štrajku i koji poodipiru naše zahtjeve. O tome kako će tih preko 60.000 ljudi odgovoriti na naše referendumsko pitanje - prihvaćate li ponudu Vlade ili ne - ovisit će naše dalje aktivnosti', rekao je Branimir Mihalinec.

  • +13
Konferencija za medije Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

A što štrajkaši danas misle o Vladinoj sinoćnjoj ponudI? To najbolje pokazuju brojke: odaziv na štrajk danas je 93,76 posto zaposlenih u srednjim školama i 96,81 zaposlenih u osnovnim školama u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, izvijestili su sindikalisti.

Sanja Šprem izjavila je da će se štrajk održati u srijedu u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, a istog dana na Markovom trgu održat će se prosvjed '6. 11. za 6,11 posto'.

Zahvala roditeljima na podršci

U ponedjeljak neće biti nastave u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak štrajkaju Primorsko goranska i Zadarska županija.

Sanja Šprem uputila je i poruku premijeru Plenkoviću poruku da dijalog nema alternativu.

'Ignorirati socijalne partnere kada je štrajk u tijeku sigurno nije dobra poruka. Problemi se rješavaju za stolom', poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja predsjedniku Vlade i HDZ-a, zahvaljujući roditeljima na podršci.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon koalicijskog sastanka u srijedu, Mihalinec je poručio da je za njih apsolutno neprihvatljivo povećanje koeficijenata od dva posto jer je njihov zahtjev 6,11 posto te da ostaju i dalje u štrajku.

'Ne znam otkud pravo HNS-u da pregovara u naše ime', istaknuo je dodavši kako 'HNS očito pregovara u svoje ime' te da im je 'dva posto dovoljno da ostanu u vladajućoj koaliciji'.

Ali, poručio je, to nije dovoljno zaposlenima u sustavu srednjega školstva.

'Mi ostajemo u cirkularnom štrajku sve dotle dok ne uspostavimo razgovore s Vladom Republike Hrvatske i dok Vlada ne predstavi svoje prijedloge o rješavanju problema', poručio je Mihalinec.

  • +8
Konferencija za medije o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL