IZETBEGOVIĆ SPREMAN OTIĆI U BEOGRAD

'U Srebrenici se nisam javio Vučiću jer je bila gužva'

16.07.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako će se rado odazvati pozivu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića za posjet Beogradu narednog tjedna, a istodobno je ponovo izrazio žaljenje zbog napada na Vučića u Srebrenici ističući kako za to ne snosi nikakvu osobnu odgovornost.

U intervjuu koji su u četvrtak objavile banjolučke 'Nezavisne novine' Izetbegović je kazao kako je do incidenta doveo cijeli niz zbivanja koja su značajno unazadila odnose BiH i Srbije. 'Na žalost cijeli niz događaja u posljednja dva mjeseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanjem odnosa naroda i država. Rehabilitacija Draže Mihailovića, uhićenje Nasera Orića, nijekanje srebreničkog genocida i zaustavljanje britanske rezolucije ruskim vetom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i, konačno, napad na samog Vučića su nas odveli deset koraka unatrag', kazao je Izetbegović.
Istaknuo je kako se provodi opsežna istraga čiji je cilj pronaći napadača ali i odgovorne za propuste u organizaciji.

'Ako se greške ustanove netko će morati odgovarati. Moram priznati da smo svi, uključujući i mene, potcijenili opasnost', kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako nije znao da će ove godine biti izmjena u odnosu na protokol kakav je ranije vrijedio te da je to bio razlog njegove procjene kako se Vučiću može jamčiti sigurnost. Sam Vučić je nakon napada konstatirao kako je u Srebrenicu otišao jer mu je Izetbegović osobno jamčio sigurnost a srbijanski mu je premijer dodatno zamjerio da se na komemoraciji s njim nije došao ni pozdraviti.

Razlog za to je, kako sada pojašnjava Izetbegović, bila velika gužva i kašnjenje u dolasku zbog čega ga 'nije uspio pronaći'. Izetbegović ocjenjuje kako bez obzira na zbivanja u Srebrenici valja nastaviti graditi bolje odnose BiH i Srbije a posebice Bošnjaka i Srba.

'Bošnjaci nikad nisu imali problem sa Srbima kao narodom, imali su problem sa zločincima koji nose srpska imena, sa pojedincima kojih je, na žalost, bilo mnogo', kazao je Izetbegović. Dodao je kako Bošnjaci žele pomirenje i dobre odnose i sa Srbijom jer je to je zajednički interes no ono mora biti temeljeno na prihvatanju istine, na poštovanju žrtava, na ravnopravnosti i jednakosti. 'Ukoliko postoji interes i iskrena želja da se radi na poboljšanju odnosa, onda se ovaj negativni moment može prevladati, čak i pretvoriti u pozitivan. Bilo je grijeha i grešaka, valja se suočiti s njima, prihvatiti ih i priznati. Ali, prije svega, moramo prepoznati činjenicu koja nam bjelodano stoji pred očima: nitko nije profitirao od užasnih sukoba koje smo uporno ponavljali kroz čitavo prošlo stoljeće, svi smo desetkovani, svi smo poniženi, unazađeni. Srbi i Bošnjaci su osnivali zajedničke države pa ih rušili, pa opet osnivali pa rušili. Vrijeme je da se izvučemo iz tog začaranog kruga jer nastavit ćemo živjeti zajedno. A možemo dobro živjeti zajedno, dokazali smo to u vremenima varljivog balkanskog mira', kazao je Izetbegović poručivši kako valja učiniti da taj mir bude trajan i stabilan.