'LEKCIJA IZ KOMŠILUKA'

U Srbiji zadivljeni time kako je Hrvatska riješila franak

21.01.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Odluka vlade premijera Zorana Milanovića o fiksiranju tečaja švicarskog franka za srpske medije primjer je koji bi trebala slijediti i srpska vlada. Vijest agencije Tanjug o fiksiranju švicarskog franka na 6,39 kuna u razdoblju od godinu dana srpski Blic prenio je uz nadnaslov 'još jedna lekcija iz komšiluka'. Originalna lekcija stigla je iz Mađarske, zemlje koja je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom tečaju, a uskoro će ih i obeštetiti zbog nepravednog postupanja banaka

Tanjug je izvijestio da će hrvatska Vlada, prema najavi premijera Zorana Milanovića, uputiti Saboru izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sljedećih godinu dana fiksirati tečaj švicarskog franka na teret financijskih institucija.

'Radi se o desecima tisuća obitelji koje sada mogu mirno ići na spavanje i više neće morati non-stop gledati tečajnu listu. To je moja državnička odluka', rekao je Milanović, kako ga prenosi Tanjug, na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke (HNB) i banaka.

Blic prenosi i izjavu Zorana Bohačeka, predsjednika Hrvatskog udruženja banaka (HUB), koji je za TV N1 rekao da je premijer Milanović postupio suprotno dogovoru s bankama te da banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine.

'Kao da ste kupili skupe cipele'

U Srbiji još čekaju rješenje za probleme vezane uz tečaj švicarskog franka. Tamošnji ministar financija Dušan Vujović izjavio je da to nije u direktnoj nadležnosti njegovog ministarstva.

'Mislim da Udruženje banaka Srbije (UBS) i Narodna banka Srbije (NBS) traže rješenje i očekujem da će ga naći kako bi olakšali otplatu građanima koji su uzimali kredite indeksirane u švicarskom franku', rekao je ministar.

Građani su, dodao je, svojom voljom birali tu vrstu kredita. 'To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor', kazao je Vujović dodajući da bi se ubuduće građani trebali bolje informirati o rizicima.

N1 Beograd
javlja da će UBS u petak održati sastanak kako bi se vidjelo hoće li se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rješavanje otplate kredita u švicarskim francima. Goran Pitić, predsjednik Glavnog odbora UBS-a, rekao je za tu TV kuću da će u suprotnom svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti rješenja za klijente iako nijednoj banci nije u interesu da dođe do aktiviranja hipoteka u slučaju da građani ne mogu otplaćivati kredit.