GDJE JE ZLOČINAC

U Srbiji opet potraga za Hadžićem

08.03.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Pripadnici posebnog odreda srbijanske policije, Žandarmerije, u utorak su u Novom Sadu izvršili pretres stana Igora Ivkovića, negdašnjeg vozača odbjeglog haaškog optuženika Gorana Hadžića, javili su beogradski elektronički mediji

Kako se navodi, nekoliko desetina pripadnika Žandarmerije rasporedilo se ujutro oko zgrade u novosadskom Novom naselju u kojoj navodno živi Ivković. Ulice oko te zgrade zatvorene su za promet, a po riječima stanara, akcija je završena.

U srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine nije potvrđeno da se akcija policije obavlja po njihovu nalogu, odnosno da se radi o pokušaju lociranja haaških optuženika, prenosi B92.

Nedavna akcija u sklopu potrage za Hadžićem obavljena je 24. veljače na tri lokacije kod srbijanskog mjesta Stare Pazove.

Po optužnici ICTY-a protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom srpnja 2004, Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim 'nesrbima' na okupiranom području od sredine 1991. do kraja 1993. godine.

Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

Drugi preostali haaški bjegunac nekadašnji je vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995, zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.