KRIZA NAGRIZA

U Srbiji 700.000 siromašnih, 760.000 nezaposlenih

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 20.04.2011 15:18
  • Objavljeno 20.04.2011 u 13:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić danas će javnosti predstaviti socijalnu kartu Srbije. Alarmantni podaci iz ovog prvog dokumenta koji detaljno 'skenira' stanje nacije, a ekskluzivno ih je objavio Press, ukazuju na to da je u Srbiji 700.000 siromašnih, 760.000 nezaposlenih, više od 185.000 ljudi prima socijalnu pomoć, 40.000 ih se hrani u pučkim kuhinjama, a broj korisnika socijalne pomoći se iz mjeseca u mjesec povećava

Prema podacima iz spomenutog dokumenta, čak 130 općina u Srbiji trenutačno ima negativan prirodni prirast, a u pojedinim općinama broj stanovnika doslovce je prepolovljen.

Dokument pod nazivom 'Baza podataka o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva svih gradova i općina u Srbiji' danas će u Vrnjačkoj Banji predstaviti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić

Pomoćnik ministra, Ljubomir Pejaković, novinarima Pressa je pojasnio da ovakva detaljna socijalna karta, s objedinjenim podacima za sve općine, nije nikada prije izrađena.

Iz ovog novog modela dokumenta točno se vidi koliko je socijalno ugroženih po raznim osnovama, koliko je nezaposlenih, koliko je umirovljenika te korisnika socijalne pomoći, narodnih kuhinja, dječjeg doplatka itd.

Prema podacima srpskog Ministarstva rada i socijalne politike, najveći broj siromašnih, nezaposlenih i korisnika pučkih kuhinja zabilježen je na jugu i istoku Srbije, a najveći broj primatelja socijalne pomoći u Vojvodini, iako je upravo to regija s najmanjom stopom nezaposlenosti i siromaštva.

'Socijalna karta Srbije uskoro će biti postavljena i na web stranici našeg ministarstva. Podaci će se ažurirati mjesečno jer se broj korisnika socijalne pomoći svakog mjeseca povećava za dvije do tri tisuće. Podaci koji su manje podložni promjenama bit će ažurirani dva puta ili jednom godišnje', pojasnio je pomoćnik ministra rada i socijalne politike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi