privatni aranžman

U Splitsko-dalmatinsku županiju došle 52 izbjeglice iz Ukrajine

01.03.2022 u 10:11

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinsku županiju su od početka rata u Ukrajini pristigle 52 izbjeglice, potvrđeno je Hini u Ministarstvu unutarnjih poslova

Svi su oni trenutno smješteni u privatnom aranžmanu, kod prijatelja, u vlastitim nekretninama ili drugačije, a osim u Splitu nalaze se u Makarskoj, Okrugu Gornjem, Hrvacama, Podstrani, Promajni, te Kaštel Starom i Lukšiću.

Kako su rekli Hini, Ministarstvo unutarnjih poslova sa svojim ravnateljstvima aktivno radi na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine i pripremi za daljnje potrebe. Dodaju da izbjeglice iz Ukrajine u prvi kontakt s Hrvatskom dolaze na samoj državnoj granici gdje ih dočekuje granična policija te ih, u koordinaciji s djelatnicima Civilne zaštite, usmjerava prema lokacijama prihvata.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Ravnateljstvo Civilne zaštite započelo je s prikupljanjem i stavljanjem u funkciju raspoloživih resursa za prihvat i smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Od 26. veljače za prihvat izbjeglica iz Ukrajine uspostavljena su dva prihvatna centa - motel "Plitivice" u Zagrebu i osječka Sportska dvorana, a u pripremi je i treći prihvatni centar, na varaždinskom području.

Centri se formiraju kao ulazne točke te se nakon popunjavanja prihvatnih obrazaca izbjeglice šalju na lokacije organiziranog smještaja, kažu u MUP- u.

Za organizirani smještaj se koriste mobilizirani objekti, ali i objekti državnih tijela i javnih tvrtki te koje će građani ponuditi za smještaj na dobrovoljnoj osnovi. U većini slučajeva do sada izbjeglice se nakon prihvata privatno smještaju, dodaju.

  • +19
Prosvjedi protiv ruske invazije na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: CHAMILA KARUNARATHNE

Iz krugova bliskih Ukrajincima koji već godinama žive u Splitu doznaje se da se do kraja se tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji još očekuje dolazak minimalno tridesetak osoba, uglavnom majki s djecom i starijih osoba.

Prema posljednjim službenim informacijama, od početka krize u Ukrajini do ponedjeljka ujutro evidentirano je da su u Hrvatsku ušle 202 izbjeglice.