omikron

U Sloveniji virus ušao u bolnice, opterećuje i školstvo

13.01.2022 u 14:08

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 6855 novih zaraza koronavirusom, nešto manje od rekordnih 7420 slučajeva dan ranije, ali i preko 3000 zaraza više nego prije tjedan dana, a epidemiolozi epidemiološko stanje ocjenjuju vrlo ozbiljnim, osobito stoga jer je virus ušao u više bolnica

S 13335 PCR testiranja potvrđeni je 6855 infekcija, što znači da je 51,4 posto testova bilo pozitivnih, u bolnicama je trenutno 527 covid pacijenata, od čega 153 na intenzivnim odjelima, a umrlo je još 7 oboljelih, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Kako prenose slovenski mediji, veliku bojazan u sadašnjem valu, u kojemu prevladava omikron varijanta virusa, izaziva činjenica da je virus prodro u veći broj bolnica, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog kadra za skrb o najtežim pacijentima. To se najprije dogodilo u općoj bolnici Jesenice, a onda u nekoliko manjih bolnica, a sada i u mariborskoj kliničkoj bolnici, jednoj od najvećih u državi, u kojoj je trenutno 17 zaposlenih u izolaciji i još 25 u karanteni zbog rizičnih kontakata.

Isto tako strahuje se kako će se razvijati situacija u obrazovnom procesu jer je po zadnjim podacima oko 30 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, zbog zaraze ili rizičnih kontakata, kod kuće, a protokol za nastavu uživo nedavno je zaoštren pa bi veći broj škola morao prijeći na nastavu on-line ako se trend povećanja zaraza izazvanih omikron sojem nastavi.

Prema novim podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, trenutno je u Sloveniji aktivnih 50.641 slučaj zaraze. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika i dalje raste i trenutno iznosi  2401, dok je sedmodnevni prosjek otkrivenih zaraza u jednom danu porastao na 4844.

Udio cijepljenih osnovnim dozama i dalje sporo raste i iznosi sada 57 posto cijele populacije, zbog čega je vlada pokrenula akciju masovnog cijepljenja koje traje od danas do subote. Tim će se danima odvijati masovna akcija cijepljenja na postojećim i novim lokalnim punktovima, te u covid bolnicama, a lokalno su organizirane i mobilne ekipe.

U  akciji nazvanoj "Dani cijepljenja" građani se mogu cijepiti bez naručivanja prvom, drugom ili trećom booster dozom, a primjenjuju se cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna.